Wit

Klik voor filter Toont 1 - 9 of 66 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Versterkt
Bekijk als
Pagina
1
/ 8
  • Jeanette – Inévitable Réserve Chardonnay 2022

     10,95

    Inévitable (onmiskenbaar) reserve! Deze wijn rijpt langere tijd op nieuw Frans eiken, waardoor hij een romig karakter krijgt met ronde vanille- en houttonen. Toch overheerst het hout nergens: de wijn behoudt zijn sappige fruit aroma’s en zijn frisse zuren. In de geur tonen van gebrande noten, perziken en vanille. In de smaak veel wit en geel fruit zoals perziken, abrikozen en gele pruimen, aangevuld met tonen van vanille, toast en wat kruidigheid. De afdronk is lang met frisse zuren.

  • Darnet – Réserve Chardonnay/Viognier 2022

     10,50

    Deze wijn is een blend van chardonnay en viognier. De druiven groeien in zonovergoten Zuid-Franse wijngaarden, maar profiteren van de verkoelende zeewind waardoor ze hun frisheid behouden. De druiven worden met de hand geoogst. Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden op vaten van Frans eikenhout, waardoor hij zachte, ronde tonen ontwikkelt. In de smaak sappig tropisch fruit, abrikozen, vanille en gebrande noten. Vol en romig van karakter met een lange, elegante afdronk.

  • Rovisco Pais – Branco Reserva

     8,50

    In deze reserva vormen de body door het houtgebruik en de rijpheid van het fruit een mooie combinatie. Krachtige wijn die ruikt naar limoen zest, rijpe gele appel, rijpe perzik en vanille. De zuren brengen balans in het geheel. Deze wijn komt goed tot zijn recht op tafel.

  • Jeanette – Adorable Viognier

     9,95

    Witte wijn uit het warme zuiden van Frankrijk. In de geur witte bloemen, perzik en meloen. Krachtige smaak met een fijne ronde structuur, mollig zonder dik of zwaar te zijn. Frisse afdronk door rijke citrus-zuren.

  • Dissegna – Pinot Grigio

     9,95

    Een zachte en harmonieuze wijn met veel rijp wit fruit en een amandelbittertje. Lekker om goed gekoeld te drinken.

  • Magiciens – Blanc

     7,50

    Deze sappige, fruitge wijn wordt volledig gemaakt van vermentino-druiven, die groeien in wijngaarden dichtbij de kust. De warme zon zorgt voor rijpe fruittonen, maar de verkoelende zeewind houdt de wijn lekker fris. Rijp geel en exotisch fruit in de geur en smaak, aangevuld met lichte bloesemtonen. Zacht en uitnodigend van karakter, met sappige zuren in de afdronk.

  • Weingut Knewitz – Riesling Trocken

     18,95

    Wat een complexe druif is die riesling toch. Honing, perzik, maar ook gekruidheid, en dan die heerlijk frisse zuren op het eind lekker ingepakt door het rijpe fruit. Doordrinker pur sang!

  • Lupi Reali – Trebbiano 2022

     8,95

    Volle, complexe droge witte wijn (biologisch) met veel rijp geel fruit in de geur: meloen, appel en rijpe peer. De smaak van de wijn is verbluffend: compact, geconcentreerd en aromatisch met frisse zuren die mooi in balans zijn. En dat typisch Italiaanse bittertje in de afdronk voor die extra diepgang.

  • Jeanette – Adorable Chardonnay/Colombard 2022

     9,50

    Een voorbeeld Chardonnay: uitnodigend en sappig, met rijp wit fruit, een vleugje romige vanilletonen en een frisse afdronk. Krachtig en verfijnd van karakter, met een goede balans tussen zachte, rijke tonen en frisse zuren.

Collectie: Wit

Wit

Proces witte wijnen maken

Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.

Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.

Verschillende vaten

In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!

Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!

Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!