Wit

Klik voor filter Toont 1 - 9 of 88 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Versterkt
Filter Sluiten
Bekijk als
Pagina
1
/ 10
  • Dissegna – Pinot Grigio 2020

    Italië, Veneto, Pinot Grigio

     8,50

    Een zachte en harmonieuze wijn met veel rijp wit fruit en een amandelbittertje. Lekker om goed gekoeld te drinken.

  • OUT OF STOCK

    Jeanette – Inévitable Réserve Chardonnay 2020

    Frankrijk, Languedoc, Chardonnay

     9,95

    Inévitable (onmiskenbaar) reserve! Deze wijn rijpt langere tijd op nieuw Frans eiken, waardoor hij een romig karakter krijgt met ronde vanille- en houttonen. Toch overheerst het hout nergens: de wijn behoudt zijn sappige fruit aroma’s en zijn frisse zuren. In de geur tonen van gebrande noten, perziken en vanille. In de smaak veel wit en geel fruit zoals perziken, abrikozen en gele pruimen, aangevuld met tonen van vanille, toast en wat kruidigheid. De afdronk is lang met frisse zuren.

  • Magiciens – Blanc 2020

    Frankrijk, Languedoc, Vermentino

     5,95

    Deze sappige, fruitge wijn wordt volledig gemaakt van vermentino-druiven, die groeien in wijngaarden dichtbij de kust. De warme zon zorgt voor rijpe fruittonen, maar de verkoelende zeewind houdt de wijn lekker fris. Rijp geel en exotisch fruit in de geur en smaak, aangevuld met lichte bloesemtonen. Zacht en uitnodigend van karakter, met sappige zuren in de afdronk.

  • rovisco-pais-reserva-branco
    SALE

    Rovisco Pais – Branco Reserva 2020

    Portugal, Sétubal, Antao Vaz, Arinto, Fernão Pires, Verdelho

     6,50

    In deze reserva vormen de body door het houtgebruik en de rijpheid van het fruit een mooie combinatie. Krachtige wijn die ruikt naar limoen zest, rijpe gele appel, rijpe perzik en vanille. De zuren brengen balans in het geheel. Deze wijn komt goed tot zijn recht op tafel.

  • SALE

    Jeanette – Adorable Viognier 2020

    Frankrijk, Languedoc, Viognier

     6,95

    Witte wijn uit het warme zuiden van Frankrijk. In de geur witte bloemen, perzik en meloen. Krachtige smaak met een fijne ronde structuur, mollig zonder dik of zwaar te zijn. Frisse afdronk door rijke citrus-zuren.

  • Weingut Knewitz – Riesling Trocken 2020

    Duitsland, Rheinhessen, Riesling

     12,95

    Wat een complexe druif is die riesling toch. Honing, perzik, maar ook gekruidheid, en dan die heerlijk frisse zuren op het eind lekker ingepakt door het rijpe fruit. Doordrinker pur sang!

  • Montrubí – WHITE Xarel-Lo 2020

    Spanje, Penèdes, Xarello

     12,95

    De WHITE is volledig gemaakt van Xarel.lo, een inheems druivenras dat in dit gebied vooral wordt gebruikt in mousserende wijnen (Cava). Maar steeds meer wijnmakers ontdekken dat stille wijnen van deze druif zeer interessant kunnen zijn, met soms zelfs een enorm rijpingspotentieel.

    De druiven groeien in hoge wijngaarden met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De bodem is hier arm aan voedingsstoffen, maar de Xarel.lo voelt zich juist in deze omstandigheden prima thuis. Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. Zodra de vergisting op gang is worden de druiven geperst. De wijn rijpt uiteindelijk nog lange tijd op de lies (dode gistcellen), waardoor hij ronder en complexer wordt.

    De wijn is jong en levendig van karakter met zoete, kruidige tonen van de venkelknol en het groen van de venkel en aroma’s van frisse groene appels, peer, ananasschil en wat tonen van jasmijnbloesem. In de smaak is de wijn rond en zacht met intense fruittonen, een spannende kruidigheid en een frisse, opwekkende mineraliteit.

  • OUT OF STOCK

    Weingut Knewitz – Grüner Silvaner 2019

    Duitsland, Rheinhessen, Gruner Silvaner

     13,50

    Een lichtvoetige wijn met duidelijk mineraliteit door zijn aanplant op leisteen. Niet overdreven in geur met duidelijk wit fruit en groente tonen (asperge). Zeer geschikt voor aperitief ook.

  • Le Colombier – Touraine Sauvignon Blanc 2020

    Frankrijk, Touraine, Sauvignon Blanc

     9,95

    Sophie en Thierry Chardon zijn een jong, getalenteerd wijnmakerskoppel dat ruim 20 jaar wijn maakt in de Touraine, de ‘Tuin van Frankrijk’. De grote diversiteit aan bodems en microklimaatjes maakt dit gebied zeer geschikt voor verschillende druivenrassen en andere beplanting. De grootvader van Sophie verbouwde hier al druiven, maar verkocht het domein begin jaren ‘90. Maar Thierry en Sophie besloten het wijngoed in 1996 weer terug te kopen. Met slechts een kleine hoeveelheid wijngaarden, weinig middelen en nog minder klanten hadden ze in de eerste jaren  vooral hun passie en gedrevenheid om zich aan vast te houden. Toen één van de buren besloot zijn wijngaarden te verkopen zagen ze hun kans schoon en kochten ze er 10 hectare wijngaard bij. Inmiddels bezitten ze 35 hectare wijngaarden, die ze biologisch bewerken. Het zo natuurlijk mogelijk werken in de wijngaarden is voor hen de enige manier om kwaliteitswijnen te maken die het karakter van de Touraine goed weergeven. Bovendien willen zij hiermee een bijdrage leveren aan het behoud van de wijngaarden en het mooie wijngebied.

    De wijngaarden liggen op hellingen aan de oevers van de rivier de Cher, een zijtak van de Loire. De zeewind die door de lange vallei waait zorgt voor een gematigd klimaat met constante temperaturen. De bodem in de wijngaarden is kalkrijk, met op sommige plekken grote keien en vuursteen. Thierry en Sophie maken witte wijnen van Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Chardonnay en rosé, rode en mousserende wijnen.

Collectie: Wit

Wit

Proces witte wijnen maken

Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.

Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.

Verschillende vaten

In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!

Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!

Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!