Wit

Klik voor filter Toont 1 - 12 of 90 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Versterkt
Filter Sluiten
Bekijk als
Pagina
1
/ 8
  • Dissegna – Pinot Grigio 2019

    Italië, Veneto, Pinot Grigio

     8,50

    Een zachte en harmonieuze wijn met veel rijp wit fruit en een amandelbittertje. Lekker om goed gekoeld te drinken.

  • Jeanette – Inévitable Réserve Chardonnay 2020

    Frankrijk, Languedoc, Chardonnay

     9,95

    Inévitable (onmiskenbaar) reserve! Deze wijn rijpt langere tijd op nieuw Frans eiken, waardoor hij een romig karakter krijgt met ronde vanille- en houttonen. Toch overheerst het hout nergens: de wijn behoudt zijn sappige fruit aroma’s en zijn frisse zuren. In de geur tonen van gebrande noten, perziken en vanille. In de smaak veel wit en geel fruit zoals perziken, abrikozen en gele pruimen, aangevuld met tonen van vanille, toast en wat kruidigheid. De afdronk is lang met frisse zuren.

  • Weingut Knewitz – Riesling 2019

    Duitsland, Rheinhessen, Riesling

     12,95

    Wat een complexe druif is die riesling toch. Honing, perzik, maar ook gekruidheid, en dan die heerlijk frisse zuren op het eind lekker ingepakt door het rijpe fruit. Doordrinker pur sang!

  • Wither Hills – Sauvignon Blanc 2018

    Nieuw-Zeeland, Marlborough, South Island, Sauvignon Blanc

     13,50

    De licht geelgroene wijn heeft een zeer intense neus met aroma’s van kruisbes en rijpe limoen, passiefruit en guava, aangevuld met tonen van gemaaid gras en gekookte asperges. In de smaak valt de wijn op door zijn mooie balans: mooi rijp fruit met intense, sappige fruitaroma’s, crispy zuren, aangevuld met zilte, minerale tonen.  De wijn heeft heeft een lange, aangename afdronk waarin intensiteit en frisheid elkaar perfect aanvullen.

  • Dominio de Punctum Viognier 2019

    Spanje, La Mancha, Viognier

     8,50

    Lekker ‘dikke’ wijn met verfijnd aromatisch neus waarin de abrikoos overheerst. Gemaakt van biologisch-dynamisch verbouwde Viognier druiven. Een rijke geur met veel bloemen zoals acacia, magnolia en bloesem. De smaak heeft een rijke aanzet met veel fruit, waaronder appel en peer. Een mooie balans met een frisse afdronk zonder storende alcohol.

  • Areal – Colheita Selecionada 2019

    Portugal, Vinho Verde, Alvarinho, Arinto, Loureiro, Trajadura

     8,50

    Dit is een Vinho Verde zoals een Vinho Verde hoort te zijn! Na de oogst worden de druiven met zorg ontsteeld en geperst, waarna het sap van ieder druivenras afzonderlijk vergist. Door de vergisting op koele temperatuur te laten verlopen behoudt de wijn zijn frisheid en fruit. Heerlijk geurig met veel appel en peer maar ook citrus tonen. In smaak sprankelend, fruitig en een heel licht aangenaam tinteltje. Met slechts 11,5% is dit een heerlijke dorstlesser en perfect als zomers aperitief.

  • Rovisco Pais – Branco Reserva 2019

    Portugal, Sétubal, Antao Vaz, Arinto, Fernão Pires, Verdelho

     7,50

    In deze reserva vormen de body door het houtgebruik en de rijpheid van het fruit een mooie combinatie. Krachtige wijn die ruikt naar limoen zest, rijpe gele appel, rijpe perzik en vanille. De zuren brengen balans in het geheel. Deze wijn komt goed tot zijn recht op tafel.

  • Magiciens – Blanc 2019

    Frankrijk, Languedoc, Vermentino

     5,95

    Deze sappige, fruitge wijn wordt volledig gemaakt van vermentino-druiven, die groeien in wijngaarden dichtbij de kust. De warme zon zorgt voor rijpe fruittonen, maar de verkoelende zeewind houdt de wijn lekker fris. Rijp geel en exotisch fruit in de geur en smaak, aangevuld met lichte bloesemtonen. Zacht en uitnodigend van karakter, met sappige zuren in de afdronk.

  • Domaine Mathias – Pouilly-Fuissé 2019

    Frankrijk, Bourgogne, Chardonnay

     26,95

    Domaine Mathias is bij uitstek een voorbeeld van typische Bourgogne: hoogwaardige wijnen met een mooie verfijning en mineraliteit, en tegelijkertijd met een krachtig, intens en evenwichtig karakter.

    Het domein ligt in Chaintré, een klein dorp in het stroomgebeid van de Saône-et-Loire ten noorden van Lyon. Het heeft zich de afgelopen decennia toegelegd op het maken van typisch Bourgondische kwaliteitswijnen zoals Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles en witte en rode Mâcon. Bourgondië speelde eeuwenlang een centrale rol in de geschiedenis van Frankrijk en Europa, en vormde dan ook de bakermat voor de verspreiding van de Franse wijncultuur.

    Het verhaal van Domaine Mathias begint zes generaties geleden, in 1894, toen één van de zorgvuldig gemaakte witte wijnen van Antoine Charvet beloond werd met een onderscheiding. Schoonzoon Claude Mathias gaf de naam aan het domein, dat inmiddels al zes generaties wijnmakers telt. Hier glorieert de chardonnay, en wie wil weten hoe veelzijdig de mogelijkheden van één enkele druivensoort zijn kan hier volledig aan zijn trekken komen. Overigens is er een glansrijke bijrol voor de gamay in een schitterende rode wijn. Momenteel werken Béatrice en Gilles Mathias samen met hun zoon Thibault aan de uitbreiding van de wijngaarden, van 10 naar 40 hectare, om in een toenemende vraag te voorzien.

    Tot ver in de vorige eeuw werd de wijn gevinifieerd in gemeenschappelijke kelders. Pas in 1958 begon Domaine Mathias met het bottelen van wijn in flessen op eigen domein. Vanaf die tijd is hard gewerkt aan het opbouwen van een unieke kwaliteit die het terroir van Bourgogne recht doet. Alle wijnbouw van het Domaine gebeurt zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest vanuit de overtuiging dat biologische wijnbouw het meest duurzaam is.

  • Finca Fabian Chardonnay 2019

    Spanje, La Mancha, Chardonnay

     7,50

    De Finca Fabian-wijnen hebben een fruitig, toegankelijk karakter en zijn daardoor erg geliefd. De druiven komen van biologische wijngaarden en worden ‘s nachts geoogst, zodat ze hun frisheid zoveel mogelijk behouden. De wijn vergist en rijpt op roestvrijstalen vaten. Dat geeft een heerlijk sappige wijn met bloemige tonen en aroma’s van tropisch fruit, die perfect in balans zijn met de frisse zuren.

  • Bodegas Don Diego – Anarian Verdejo 2020

    Spanje, Rueda, Verdejo

     6,50

    De kracht van Bodegas Don Diego zit in de combinatie van traditionele wijnbouw met moderne vinificatiemethode’s. De meeste wijnen gisten en worden opgevoed op roestvrijstalen tanks, waardoor het frisse, aromatische karakter van de verdejo nog beter tot zijn recht komt.

    De lichtgele wijn heeft uitbundige aroma’s van peer, perzik en kruisbessen, maar ook van tropisch fruit. Sappig en licht van smaak met rijp wit fruit, passievrucht, wat kruidigheid en levendige zuren. Een heerlijke, vrolijke wijn die de Spaanse zon in zich heeft.

  • Weingut Knewitz – Grüner Silvaner 2019

    Duitsland, Rheinhessen, Gruner Silvaner

     12,50

    Een lichtvoetige wijn met duidelijk mineraliteit door zijn aanplant op leisteen. Niet overdreven in geur met duidelijk wit fruit en groente tonen (asperge). Zeer geschikt voor aperitief ook.

Collectie: Wit

Wit

Proces witte wijnen maken

Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.

Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.

Verschillende vaten

In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!

Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!

Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!