Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
Argentinië, Calchaqui Valley, Salta, Riesling, Torrontés
€ 9,95Italië, Puglia, Fiano, Malvasia
€ 13,95Met zijn florale aroma’s, citrusnuances en subtiele kruidigheid is Bialento een moderne witte wijn met een mediterrane ziel – puur, elegant en verrassend veelzijdig.
Bleekgeel van kleur in het glas met een licht groene glans. In de neus een subtiele aroma’s van acaciabloesem, peer, citrusrasp en een vleugje roos. In de mond lichtvoetig en levendig, met een zachte structuur en frisse zuren die perfect in balans zijn. De finale is mineraal, bloemig en net droog genoeg om elegant te blijven nazinderen.
Een wijn die niet schreeuwt, maar fluistert – en daardoor des te meer indruk maakt.
Erkenning: Tre Bichierri 2025
Portugal, Vinho Verde, Loureiro
Na een korte schilweking worden de druiven geperst. Na de vergisting blijft de wijn nog 2 maanden in contact met de lies (dode gistcellen). Hierdoor krijgt de wijn meer complexiteit, en wordt hij ronder van smaak. De heldere, lichtgele wijn heeft aroma’s van vers fruit en bloesem met wat tonen van citroen- en sinaasappelschilletjes. In de smaak is hij rond en zacht, met levendige zuren en een mooie mineraliteit.
Argentinië, Calchaqui Valley, Sauvignon Blanc
Spanje, Rueda, Verdejo
€ 8,95De kracht van Bodegas Don Diego zit in de combinatie van traditionele wijnbouw met moderne vinificatiemethode’s. De meeste wijnen gisten en worden opgevoed op roestvrijstalen tanks, waardoor het frisse, aromatische karakter van de verdejo nog beter tot zijn recht komt.
De lichtgele wijn heeft uitbundige aroma’s van peer, perzik en kruisbessen, maar ook van tropisch fruit. Sappig en licht van smaak met rijp wit fruit, passievrucht, wat kruidigheid en levendige zuren. Een heerlijke, vrolijke wijn die de Spaanse zon in zich heeft.
Italië, Lugana, Veneto, Turbania
€ 26,95Italië, Lugana, Veneto, Turbania
€ 18,95De I Frati Lugana heeft een heldergele kleur met groene schitteringen. In de geur vind je honing, rijpe witte peer en een subtiele toets van rubber, typisch voor de Turbiana-druif (een lokale variant van Trebbiano).
De smaak is vol en rond, met tonen van abrikoos, wit fruit en amandel. Dankzij zijn mineraliteit en verfijnde zuren doet deze wijn denken aan een top Bourgogne. De afdronk is lang en elegant, met een klein, verfrissend bittertje dat zorgt voor die herkenbare Italiaanse charme.
Italië, Veneto, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Turbania
€ 23,95Een verleidelijke dessertwijn met veel honing en gedroogd fruit in de neus. Een jaar gerijpt op hout geeft de wijn een mooie vanille toon mee. Doordat de druiven meer dan 90 dagen gedroogd zorgt dit voor veel concentratie, overrijping en een heerlijk zoetje.
Argentinië, Calchaqui Valley, Salta, Torrontés
€ 10,95Colomé Torrontés is een verfijnde witte wijn uit Salta, Argentinië. Verleidelijke aroma’s van tropisch fruit, sinaasappelbloesem en bloemen, met een frisse, levendige afdronk. De geur doet direct denken aan wijnen gemaakt van zijn familielid, de muskaatdruif. Een perfecte match voor lichte gerechten of om puur van te genieten.
Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.
Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.
In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!
Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!
Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!