Wit

Klik voor filter Toont 1 - 9 of 89 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Versterkt
Filter Sluiten
Bekijk als
Pagina
1
/ 10
  • Jeanette – Inévitable Réserve Chardonnay 2020

    Frankrijk, Languedoc, Chardonnay

     9,95

    Inévitable (onmiskenbaar) reserve! Deze wijn rijpt langere tijd op nieuw Frans eiken, waardoor hij een romig karakter krijgt met ronde vanille- en houttonen. Toch overheerst het hout nergens: de wijn behoudt zijn sappige fruit aroma’s en zijn frisse zuren. In de geur tonen van gebrande noten, perziken en vanille. In de smaak veel wit en geel fruit zoals perziken, abrikozen en gele pruimen, aangevuld met tonen van vanille, toast en wat kruidigheid. De afdronk is lang met frisse zuren.

  • Magiciens – Blanc 2020

    Frankrijk, Languedoc, Vermentino

     5,95

    Deze sappige, fruitge wijn wordt volledig gemaakt van vermentino-druiven, die groeien in wijngaarden dichtbij de kust. De warme zon zorgt voor rijpe fruittonen, maar de verkoelende zeewind houdt de wijn lekker fris. Rijp geel en exotisch fruit in de geur en smaak, aangevuld met lichte bloesemtonen. Zacht en uitnodigend van karakter, met sappige zuren in de afdronk.

  • OUT OF STOCK

    Weingut Knewitz – Riesling 2019

    Duitsland, Rheinhessen, Riesling

     12,95

    Wat een complexe druif is die riesling toch. Honing, perzik, maar ook gekruidheid, en dan die heerlijk frisse zuren op het eind lekker ingepakt door het rijpe fruit. Doordrinker pur sang!

  • OUT OF STOCK

    Montrubí – WHITE Xarel-Lo 2019

    Spanje, Penèdes, Xarello

     12,95

    De WHITE is volledig gemaakt van Xarel.lo, een inheems druivenras dat in dit gebied vooral wordt gebruikt in mousserende wijnen (Cava). Maar steeds meer wijnmakers ontdekken dat stille wijnen van deze druif zeer interessant kunnen zijn, met soms zelfs een enorm rijpingspotentieel.

    De druiven groeien in hoge wijngaarden met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De bodem is hier arm aan voedingsstoffen, maar de Xarel.lo voelt zich juist in deze omstandigheden prima thuis. Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. Zodra de vergisting op gang is worden de druiven geperst. De wijn rijpt uiteindelijk nog lange tijd op de lies (dode gistcellen), waardoor hij ronder en complexer wordt.

    De wijn is jong en levendig van karakter met zoete, kruidige tonen van de venkelknol en het groen van de venkel en aroma’s van frisse groene appels, peer, ananasschil en wat tonen van jasmijnbloesem. In de smaak is de wijn rond en zacht met intense fruittonen, een spannende kruidigheid en een frisse, opwekkende mineraliteit.

  • SALE

    Weingut Knewitz – Grüner Silvaner 2019

    Duitsland, Rheinhessen, Gruner Silvaner

     11,00

    Een lichtvoetige wijn met duidelijk mineraliteit door zijn aanplant op leisteen. Niet overdreven in geur met duidelijk wit fruit en groente tonen (asperge). Zeer geschikt voor aperitief ook.

  • Jeanette – Adorable Chardonnay 2020

    Frankrijk, Languedoc, Chardonnay

     7,95

    Een voorbeeld Chardonnay: uitnodigend en sappig, met rijp wit fruit, een vleugje romige vanilletonen en een frisse afdronk. Krachtig en verfijnd van karakter, met een goede balans tussen zachte, rijke tonen en frisse zuren.

  • Mare Nostrum – Picpoul de Pinet 2020

    Frankrijk, Languedoc, Picpoul Blanc

     8,95

    De Picpoul druiven groeien slechts in een klein stukje van Frankrijk. Hier, langs de oevers van het bassin van Thau in de Languedoc voelen ze zich helemaal thuis. Wijnen van deze druif hebben een fris, prikkelend karakter, waaraan de druiven hun naam te danken hebben (Picpoul betekent ‘lipprikker’ in het lokale dialect).

    Deze wijn heeft een fris, mineraal karakter, met citrustonen, bloemenaroma’s en een tikkeltje ziltigheid. Dat maakt hem bij uitstek geschikt bij schaal- en schelpdieren, bijvoorbeeld bij een oester of mossel uit het bassin van Thau.

  • Magiciens – Chardonnay 2020

    Frankrijk, Languedoc, Chardonnay

     7,50

    De druiven voor deze wijn groeien in wijngaarden ten noordwesten van Vias. De oude uitgewerkte vulkaan Roque Haute zorgt voor beschutting tegen de koele zeewind, waardoor de druiven optimaal kunnen rijpen. De hoge ligging van de wijngaarden zorgt voor grote verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur, waardoor de druiven hun frisheid behouden.

    Een wijn met een zacht, exotisch karakter. Je ruikt en proeft zoete meloen, abrikoos en ananas, aangevuld met lichte bloesemtonen en een plezierige, frisse afdronk.

  • Domaine Le Pas Saint Martin – Saumur Blanc La Pierre Frite 2019

    Frankrijk, Loire, Chenin Blanc

     13,50

    De bleek lichtgele wijn heeft uitbundige aroma’s van citrus, frisse, groene appel en tonen van bloesem en sinaasappelschilletjes. Fris maar ook licht filmend van smaak met stuivende aroma’s van wit fruit, appel en bloesem en levendige zuren in de afdronk. Een wijn met een zuiver, elegant en verfijnd karakter.

Collectie: Wit

Wit

Proces witte wijnen maken

Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.

Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.

Verschillende vaten

In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!

Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!

Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!