Niepoort Vinhos

Niepoort Port

Niepoort in het kort

Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert, staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 word opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalige shipper, is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft weten te veroveren. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! de wijnen en Port van Niepoort staan garant voor kwaliteit. Het zijn echte terroir-wijnen met een verbazingwekkende diversiteit in stijlen. De wijnen komen van verschillende quinta’s, waaronder Quinta de Nápoles en Quinta do Carril uit Douro, samen ongeveer 50 hectare groot. 

Port

De typische portdruivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca vormen de hoeksteen voor de port. De oogst brengt men in het najaar naar Vale Mendiz, een oud portmuseum waar Nick Delaforce de wijnen in spe een speciale korte gisting laat ondergaan. Na enkele dagen vindt er een brute onderbreking van het gistingsproces plaats door toevoeging van wijnalcohol. Zo ontstaat de port. Vervolgens wordt de zorg overgedragen aan José Nogueira in Vila Nova de Gaia, welke aan de slag gaat met het blenden en zorgt voor de waanzinnige kwaliteit waar de Niepoort port zo om bekend staat.