Niepoort Vinhos

Niepoort Port

Niepoort in het kort

Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert, staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 word opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalige shipper, is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft weten te veroveren. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen! de wijnen en Port van Niepoort staan garant voor kwaliteit. Het zijn echte terroir-wijnen met een verbazingwekkende diversiteit in stijlen. De wijnen komen van verschillende quinta’s, waaronder Quinta de Nápoles en Quinta do Carril uit Douro, samen ongeveer 50 hectare groot. 

Port

De typische portdruivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca vormen de hoeksteen voor de port. De oogst brengt men in het najaar naar Vale Mendiz, een oud portmuseum waar Nick Delaforce de port in spé aan een heftige extractie laat ondergaan. Deels gebeurd dit in traditionele lagares met foottreading en deels in robotic lagares. Na enkele dagen vindt er een brute onderbreking van het gistingsproces plaats door toevoeging van wijnalcohol. Zo ontstaat de port. Vervolgens wordt de zorg overgedragen aan José Nogueira in Vila Nova de Gaia, welke aan de slag gaat met het rijpen en blenden wat zorgt voor de complexiteit en verfijning waar de Niepoort port zo om bekend staat.

Ruby Port & Tawny Port

Aged Tawny Port

Colheita Port

Een Colheita Port is een port die opgevoed is als een Tawny maar dan uit één oogstjaar en gerijpt op pipa’s. Het unieke karakter van een specifiek jaar kan ertoe leiden dat Niepoort besluit hier een Colheita van te maken. Het grote verschil met een vintage is dat de Colheita op vat rijpt en vaak pas 10 jaar na de oogst wordt gebotteld. Dat zorgt voor een zeer complex, ontwikkeld karakter met specifieke eigenschappen uit één jaar. Op een fles Colheita staat altijd het jaartal van bottelen vermeld zodat je kan uitrekenen hoelang het op vat heeft gerijpt.

Port is uitstekend te bewaren op vat door zijn hoge alcohol en suiker gehalte. In de kelders van Niepoort in Villa Nova de Gaia liggen zelfs nog pipa’s met Port uit begin 1900(!). Belangrijk om te weten is dat een Colheita wél op dronk is na zijn release en een Vintage (nog) niet. 

Vintage Port

Vintage Port is nog steeds de meest gewilde versterkte wijn van de wereld. Door het enorme rijpingspotentieel is Vintage Port altijd al een hele stabiele investering geweest. De Vintage Port van Niepoort is vrijwel altijd direct uitverkocht bij ons. Gelukkig hebben wij door de jaren heen ook een aantal jaargangen achtergehouden die wij exclusief aanbieden op &WINE

Niepoort Wijnen

Quinta de Nápoles, Douro

Ook bij de rode en witte wijnen van Niepoort staat de kwaliteit centraal. Bij Quinta de Nápoles maakt men droge wijnen zoals de Redoma’s. Voor de Nederlandse markt kwam Dirk met een uniek project: Gestolen Fiets, met etiketten van Willem Holtrop (2004) en wijlen Peter van Straaten (vanaf 2014).

Quinta de Baixo, Bairrada

In 2012 kocht Dirk in Bairrada het domein ‘Quinta de Baixo’. Hier zorgt witte kalk in de bodem, net als bij Jerez en Champagne, voor een uniek terroir, en in combinatie met de meest voorkomende druif – de rode Baga – voor een enorme uitdaging. Uiterste precisie is vereist omdat deze druif erg gevoelig is voor rot en er daarom op exact het juiste moment geoogst en gesorteerd moet worden. Het resultaat: uiterst verfijnde wijnen met bescheiden alcohol, heerlijke frisheid en een oneindig rijpingspotentieel. Wijnen die in de verte doet denken aan top Pinot Noir of Nebbiolo.

Quinta da Lomba, Dão

Een oude wens van Dirk was de aankoop van de Quinta da Lomba. Dit is een tweehonderd jaar oud estate, gelegen tussen twee bergketens in Gouveia, Dão. Dirk koopt het estate in 2014, de wijnmakerij word herbouwd en de wijngaard geheel herzien. Hier worden sindsdien elegante wijnen gemaakt met een uitgekiende mineralenbalans. Met de aankoop van Quinta da Lomba is de ‘terroir-driehoek’ van Niepoort compleet, met leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dão.