Zoet

Klik voor filter Toont 1 - 9 of 16 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Filter Sluiten
Bekijk als
Pagina
1
/ 2
  • Niepoort – Dócil Riesling 2020

    Portugal, Douro, Riesling

     14,95

    De steile hellingen langs de slingerende Douro-rivier deden Dirk van der Niepoort denken aan de Moezel met zijn legendarische Rieslings, en inspireerden hem tot het aanplanten van dit edele druivenras in hooggelegen wijngaarden langs de rivier. Het bleek een succes. De hoogte, de koele nachten en de leisteen bodem zorgen voor een elegante wijn met een zeer vriendelijk karakter, waaraan de wijn zijn naam dankt (‘Au au’ is het geluid van een blaffende, trouwe hond).

    De Riesling is een laatrijpende druif en wordt daarom pas aan het einde van het oogstseizoen geplukt. Het moment van de oogst komt zeer nauw om een goede balans tussen suikers en zuren te waarborgen. De druiven worden ‘s nachts geperst en vergisten bij lage temperaturen in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een zeer intense, delicate wijn met aroma’s van witte vruchten en tropische fruit. Het fruit is in perfecte harmonie met de minerale tonen van deze Auslese-type Riesling Dócil. De balans tussen suikers en de zuren maakt de wijn spannend en uitnodigend. Zeer expressief, maar harmonieus en elegant met een frisse en lange afdronk. Mooi als aperitief, maar verrassend lekker als afsluiter van een bijzonder diner.

  • OUT OF STOCK

    Weingut Tschida – Merlot Spätlese 2018

    Oostenrijk, Burgenland, Merlot

     14,95

    Ook van de merlot-druif kunnen mooie, spannende zoete wijnen worden gemaakt, mits de druiven een goede zoet-zuur balans hebben op het moment van de oogst. Deze lichtrode wijn heeft een uitnodigende neus met aroma’s van rijpe frambozen en bramen, wat kruidigheid, geconfijte sinaasappelschilletjes, hysop en noga. In de smaak hartige, rijpe tonen met aroma’s van rood fruit en wat kruidigheid. Zoete, rijpe tonen zijn perfect in balans met de levendige zuren.

  • Amalaya – Blanco Dulce 2017

    Argentinië, Calchaqui Valley, Salta, Riesling

     9,50

    Helder, zeer licht-geel in het glas met in de neus rijpe tonen van banaan en ananas. Ook een frisse, bloemige noot door de aanwezigheid van Riesling in de blend. De wijn is  romig en zacht van smaak met een perfecte balans tussen zuur en zoet en heeft een frisse afdronk met aroma’s van noten van citrusvruchten.

  • Mullineux Olerasay 2°
    OUT OF STOCK

    Mullineux Olerasay 2°

    Zuid-Afrika, Swartland, Chenin Blanc

     69,95
    Mullineux Olerasay 2° is de ultieme top van zoete wijn uit Zuid-Afrika. Mullineux maakt elk jaar Straw Wine van ingedroogde Chenin Blanc druiven. Een klein deel van de Straw Wine gaat in een Solera zoals ook gebruikelijk in bijvoorbeeld de productie van een Fino Sherry. Door elk jaar nieuwe wijn toe te voegen aan de Solera krijg je een prachtige samenstelling van verschillende jaren. In het geval van deze Olerasay gaat het om de 2e botteling van dit Solera die gestart is in 2008. Dat betekent dat het een wijn is van 19 verschillende jaargangen.
  • OUT OF STOCK

    Mullineux Straw Wine 2018

    Zuid-Afrika, Swartland, Chenin Blanc

     31,50

    Voor deze Straw Wine worden de chenin druiven geoogst wanneer ze gewoon rijp zijn, maar daarna worden ze in de schaduw tot wel vier weken te drogen gelegd. Hierdoor krijgt de wijn een enorm rijke concentratie, waarbij niet alleen de suikers maar zeker ook de zuurgraad in balans wordt gehouden. De fermentatie in Franse vaten kan wel een jaar duren, waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld. Geschonken op 9-11°C komt deze dessertwijn het beste tot zijn recht: diep, complex, droge perzik, abrikoos en marmelade gemengd met nootachtige aroma’s van amandel, marsepein en honing.

  • OUT OF STOCK

    Cà dei Frati – Tre Filer 2017

    Italië, Veneto, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Turbania

     19,50

    Een verleidelijke dessertwijn met veel honing en gedroogd fruit in de neus. Een jaar gerijpt op hout geeft de wijn een mooie vanille toon mee. Doordat de druiven meer dan 90 dagen gedroogd zorgt dit voor veel concentratie, overrijping en een heerlijk zoetje.

  • Niepoort Dócil Moscatel 2015

    Portugal, Douro, Moscatel

     14,50

    De moscatel is een druif met een sterke eigen identiteit, die lichte wijnen geeft met aroma’s van bloesem en citrusfruit. Doel van deze wijn was het maken van een lichte, frisse, jonge wijn, met als basis de frisse zuren en de aromatische expressie van de druif. De druiven worden daarom geoogst op het moment dat aroma’s en zuren perfect met elkaar in balans zijn. Na de oogst worden de druiven gekoeld vervoerd naar de kelders, waar ze door middel van zwaartekracht in traditionele betonnen lagares worden overgedaan. Hier verblijven ze korte tijd op de schilletjes voor het verkrijgen van de typische verfijnde, delicate aroma’s van de moscatel. De vergisting vindt plaats in gekoelde roestvrijstalen tanks, en wordt vlak voor het einde gestopt. Hierdoor blijven er wat restsuikers achter in de wijn, die een mooie balans geven met de uitgesproken zuren in de wijn. De wijn is prachtig helder van kleur en heeft de typische Moscatelaroma’s van bloemen en tropisch fruit. Verrassend fris in de mond, delicaat en vers met een levendige afdronk. Gekoeld (rond de 8 á 10°) drinken. Lekker als verfrissend aperitief, of als lichte afsluiter van een mooi diner.

  • Niepoort Dócil – Loureiro Vinho Verde

    Portugal, Vinho Verde, Loureiro

     12,50

    De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif.  Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.

  • Glen Carlou – The Welder 2016

    Zuid-Afrika, WO Paarl, Chenin Blanc

     16,60

    The Welder Natural Sweet, vernoemd naar de voormalig wijnmaker van Glen Carlou, wordt gemaakt van chenin blanc-druiven van oude wijnstokken. Deze wijnranken werden als één van de eerste stokken begin jaren ’90 aangeplant.  De druiven groeien aan ‘bush vines’, en in de wijngaard wordt niet geïrrigeerd. De opbrengsten zijn laag, en de druiven hebben een enorme aromaconcentratie.

    De druiven worden laat geoogst, wanneer ze een hoog suikergehalte en hoge aromaconcentratie hebben. Na de oogst worden de druiven met hele trossen geperst. De vergisting verloopt langzaam onder koude temperaturen. Als het alcoholpercentage ongeveer 9% is en de restsuikers/zuren perfect met elkaar in balans zijn, wordt de vergisting gestopt door de wijn sterk terug te koelen en te filteren. De wijn wordt meteen gebotteld en rijpt verder op de fles.

    Een heerlijk zoete verleider met een levendige frisheid.  Met geconcentreerde aroma’s van gedroogde abrikozen, rijpe sinaasappelen en honing. Subtiele tonen van witte bloesem geven de wijn extra complexiteit. Rijk en zacht van smaak met een prachtige balans tussen zoet en crispy zuren. De afdronk is lang en verleidelijk.

Collectie: Zoet

Zoet

Zoete wijn types

Wijnen met zoet kunnen we indelen in verschillende types. Van lichtzoet zoals de Riesling Kabinett van Weingut Frank Brohl tot het weelderig zoet van de Tre Filer door Cà dei Frati. Deze wijnen worden in de basis op dezelfde manier gemaakt. De druiven worden laat geoogst waardoor er hele (over)rijpe druiven overblijven die geconcentreerd van smaak zijn en een hoog smaakgehalte hebben. De gisten hebben moeite alcohol om te zetten met zulke hoge suikerwaardes in de most. Daardoor stopt de gisting al op een laag punt (7-12% alc.) Door het toevoegen van sulfiet of het terugkoelen van de wijn stopt de gisting definitief en blijft er een wijn over met duidelijk merkbaar zoet. Vaak zijn zoete wijnen wit maar wist je dat er ook rode zoete (onversterkte) wijnen worden gemaakt? Bijvoorbeeld bij Weingut Tschida uit Burgenland, Oostenrijk. Hier maken ze een rode Spätlese van Merlot-druiven!

Wijn-spijs

Zoete wijnen zijn er dus in veel verschillende stylen bij &WINE. Voor iedere style zijn er bepaalde momenten of gerechten passend. Als je een zoete wijn combineert met gerechten al dan niet desserts zal de wijn altijd veranderen. Zoet heeft namelijk veel invloed op de wijn-spijs beleving. Zoet in een wijn kan gerecht beter maken of juist niet. Als er teveel zoet in de wijn zit zal het het hele gerecht overheersen en dat is zonde. Daarom is zeker bij zoete wijn en het combineren ervan met gerechten van belang dat je het suikergehalte weet. Hierdoor kun je goed inschatten of het zoet gaat matchen met het gerecht. Overigens hoeft een gerecht niet perse oet te hebben om te combineren met een zoete wijn. Soms is het juist mooi om een licht en fris gerecht te combineren met een zoete wijn. Bijvoorbeeld een rauwe coquille met zilte groente combineren met een lichte Riesling Kabinett. Dat is harmonie ten top!