Zoet

Klik voor filter Toont 1 - 9 of 13 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Bekijk als
Pagina
1
/ 2
  • Niepoort – Dócil Riesling 2020

     16,95

    De steile hellingen langs de slingerende Douro-rivier deden Dirk van der Niepoort denken aan de Moezel met zijn legendarische Rieslings, en inspireerden hem tot het aanplanten van dit edele druivenras in hooggelegen wijngaarden langs de rivier. Het bleek een succes. De hoogte, de koele nachten en de leisteen bodem zorgen voor een elegante wijn met een zeer vriendelijk karakter, waaraan de wijn zijn naam dankt (‘Au au’ is het geluid van een blaffende, trouwe hond).

    De Riesling is een laatrijpende druif en wordt daarom pas aan het einde van het oogstseizoen geplukt. Het moment van de oogst komt zeer nauw om een goede balans tussen suikers en zuren te waarborgen. De druiven worden ‘s nachts geperst en vergisten bij lage temperaturen in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een zeer intense, delicate wijn met aroma’s van witte vruchten en tropische fruit. Het fruit is in perfecte harmonie met de minerale tonen van deze Auslese-type Riesling Dócil. De balans tussen suikers en de zuren maakt de wijn spannend en uitnodigend. Zeer expressief, maar harmonieus en elegant met een frisse en lange afdronk. Mooi als aperitief, maar verrassend lekker als afsluiter van een bijzonder diner.

  • Weingut Tschida – Merlot Spätlese 2021

     16,95

    Ook van de merlot-druif kunnen mooie, spannende zoete wijnen worden gemaakt, mits de druiven een goede zoet-zuur balans hebben op het moment van de oogst. Deze lichtrode wijn heeft een uitnodigende neus met aroma’s van rijpe frambozen en bramen, wat kruidigheid, geconfijte sinaasappelschilletjes, hysop en noga. In de smaak hartige, rijpe tonen met aroma’s van rood fruit en wat kruidigheid. Zoete, rijpe tonen zijn perfect in balans met de levendige zuren.

  • Weingut Tschida – Spätlese 2022

     16,95

    Een zeer aromatische zoete wijn met aroma’s van appelpuree, rijpe ananas, sinaasappelschil en mango. Harmonieus en mooi in balans, met veel lengte en een rond mondgevoel. Deze wijn kan je heerlijk combineren met Aziatische gerechten met zoetzure saus, ganzenlever, of fruitige desserts zoals appeltaart of een tropische sorbet.

  • Niepoort Dócil – Loureiro Vinho Verde

     13,50

    De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif.  Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.

  • Cà dei Frati – Pratto Bianco 2020

     29,95

    Rijke volle wijn met exotisch fruit, amandel en groente aroma’s in de neus.Licht zoetje (heel rijp fruit) in de aanhef maar uiteindelijk geven de pittige zuren de wijn een lekkere kick in the ass!

  • Amalaya – Blanco Dulce 2017

     9,95
    Helder, zeer licht-geel in het glas met in de neus rijpe tonen van banaan en ananas. Ook een frisse, bloemige noot door de aanwezigheid van Riesling in de blend. De wijn is  romig en zacht van smaak met een perfecte balans tussen zuur en zoet en heeft een frisse afdronk met aroma’s van noten van citrusvruchten.
  • Cà dei Frati – Tre Filer 2018

     22,95

    Een verleidelijke dessertwijn met veel honing en gedroogd fruit in de neus. Een jaar gerijpt op hout geeft de wijn een mooie vanille toon mee. Doordat de druiven meer dan 90 dagen gedroogd zorgt dit voor veel concentratie, overrijping en een heerlijk zoetje.

  • Weingut Tschida – Eiswein Gelber Muskateller 2019

     42,50

    Eiswein wordt gemaakt van bevroren druiven. Het water in de druif bevriest, waardoor er zeer zoet, geconcentreerd sap overblijft waarvan de wijn wordt gemaakt. De wijn heeft een delicate neus met aroma’s van geel fruit, vruchtenstol, wat citrus, lavendel en gember. Levendig en met een herkenbaar karakter van de druif met in de smaak tonen van tropisch fruit, zacht zoete muskaataroma’s en en verfijnde zuren.

  • Niepoort Dócil Moscatel 2018

     16,95

    De moscatel is een druif met een sterke eigen identiteit, die lichte wijnen geeft met aroma’s van bloesem en citrusfruit. Doel van deze wijn was het maken van een lichte, frisse, jonge wijn, met als basis de frisse zuren en de aromatische expressie van de druif. De druiven worden daarom geoogst op het moment dat aroma’s en zuren perfect met elkaar in balans zijn. Na de oogst worden de druiven gekoeld vervoerd naar de kelders, waar ze door middel van zwaartekracht in traditionele betonnen lagares worden overgedaan. Hier verblijven ze korte tijd op de schilletjes voor het verkrijgen van de typische verfijnde, delicate aroma’s van de moscatel. De vergisting vindt plaats in gekoelde roestvrijstalen tanks, en wordt vlak voor het einde gestopt. Hierdoor blijven er wat restsuikers achter in de wijn, die een mooie balans geven met de uitgesproken zuren in de wijn. De wijn is prachtig helder van kleur en heeft de typische Moscatelaroma’s van bloemen en tropisch fruit. Verrassend fris in de mond, delicaat en vers met een levendige afdronk. Gekoeld (rond de 8 á 10°) drinken. Lekker als verfrissend aperitief, of als lichte afsluiter van een mooi diner.

Collectie: Zoet

Zoet

Zoete wijn types

Wijnen met zoet kunnen we indelen in verschillende types. Van lichtzoet zoals de Riesling Kabinett van Weingut Frank Brohl tot het weelderig zoet van de Tre Filer door Cà dei Frati. Deze wijnen worden in de basis op dezelfde manier gemaakt. De druiven worden laat geoogst waardoor er hele (over)rijpe druiven overblijven die geconcentreerd van smaak zijn en een hoog smaakgehalte hebben. De gisten hebben moeite alcohol om te zetten met zulke hoge suikerwaardes in de most. Daardoor stopt de gisting al op een laag punt (7-12% alc.) Door het toevoegen van sulfiet of het terugkoelen van de wijn stopt de gisting definitief en blijft er een wijn over met duidelijk merkbaar zoet. Vaak zijn zoete wijnen wit maar wist je dat er ook rode zoete (onversterkte) wijnen worden gemaakt? Bijvoorbeeld bij Weingut Tschida uit Burgenland, Oostenrijk. Hier maken ze een rode Spätlese van Merlot-druiven!

Wijn-spijs

Zoete wijnen zijn er dus in veel verschillende stylen bij &WINE. Voor iedere style zijn er bepaalde momenten of gerechten passend. Als je een zoete wijn combineert met gerechten al dan niet desserts zal de wijn altijd veranderen. Zoet heeft namelijk veel invloed op de wijn-spijs beleving. Zoet in een wijn kan gerecht beter maken of juist niet. Als er teveel zoet in de wijn zit zal het het hele gerecht overheersen en dat is zonde. Daarom is zeker bij zoete wijn en het combineren ervan met gerechten van belang dat je het suikergehalte weet. Hierdoor kun je goed inschatten of het zoet gaat matchen met het gerecht. Overigens hoeft een gerecht niet perse oet te hebben om te combineren met een zoete wijn. Soms is het juist mooi om een licht en fris gerecht te combineren met een zoete wijn. Bijvoorbeeld een rauwe coquille met zilte groente combineren met een lichte Riesling Kabinett. Dat is harmonie ten top!