Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Rood
Volle geuren van bessen, kersen, verfijnde kruiden, eikenhout en vanille. Stevige en volle smaken van zwart fruit, tonen van kruiden, peper en vanille en pure chocolade en pruimen.
De druiven worden zorgvuldig geoogst, waarna ze worden overgedaan in granieten tanks om de vergisting met de schilletjes en de pitjes te ondergaan. Na de vergisting worden de druiven met de voeten geperst. De jonge wijn rijpt in inox-vaten, en blijft langere tijd in contact met de ‘lies’ (dode gistcellen) om de wijn ronder te maken en meer complexiteit te geven.
Het resultaat is een donkere paarsrode wijn met aroma’s van rood fruit, zure kersen en cassis, aangevuld met wat kruidigheid en menthol. De wijn is krachtig en vol van smaak met rood en donker fruit, ronde tannines en frisse zuren. Een perfecte begeleider van een mooie maaltijd.
Diepdonker van kleur met een intense concentratie van zwarte kersen, cassis en roodfruit-tonen. Daar doorheen vlecht zich een bouquet van kruiden. Deze complexe en krachtige Malbec is een perfecte match voor gegrild rood vlees zoals entrecote of biefstuk. Ook heerlijk bij wildgerechten zoals hertenbiefstuk of eend met een rijke saus. Voor een vegetarisch alternatief: probeer deze wijn met een ovenschotel van geroosterde groenten en kruiden of een risotto met paddenstoelen. Een kaasplank met oude kazen en licht gerookte kazen past ook uitstekend bij de diepe smaken van deze wijn.
Deze frisse en soepele Malbec komt van de hooggelegen wijngaarden van Bodegas Colomé. De wijn heeft een robijnrode kleur en zit vol aroma’s van zwart fruit en bosvruchten, zoals bramen. In de geur ontdek je ook bloemige tonen en kruiden zoals tijm. De smaak begint krachtig, is rijk en complex, maar blijft tegelijkertijd elegant. De fijne tannines zorgen voor een mooie structuur en de afdronk is lang en verfijnd. Deze Malbec is heerlijk bij gegrild rood vlees, zoals steak of lamskoteletten, en past ook goed bij wildgerechten of kruidige stoofschotels. Voor een vegetarische optie: combineer met geroosterde groenten zoals paprika, aubergine of paddenstoelen. Een selectie van oude kazen maakt de wijnbeleving compleet.
De wijn heeft een zeer donkere kleur, bijna zwart. In de geur komen volop tonen van zwart fruit zoals bramen naar voren, samen met kruidige aroma’s die typisch zijn voor de druif. Dit wordt aangevuld met subtiele, goed geïntegreerde houttonen door 18 maanden rijping op vat. In de smaak is de wijn vol en elegant, met een frisse afdronk en een mooie structuur van de tannines. Deze syrah combineert kracht met verfijning.
Deze wijn gaat uitstekend samen met gegrild rood vlees, wildgerechten zoals hertenbiefstuk of een kruidige stoofpot. Voor een vegetarische optie: combineer met geroosterde paddenstoelen of een auberginegerecht met mediterrane kruiden. Een plank met oude harde kazen of licht gerookte kazen is ook een perfecte match.
Een diepe paarse kleur met veel krokante zwarte kers. Een zwoele en rijpe aanzet met “kirch eau de Vie” aroma’s in combinatie met mediterrane kruiden. Prettige zuren, zijdezachte tannines en een lange afdronk.
Robijn rode kleur. In de geur en smaak zijn aroma’s van rijp rood fruit, kruiden, pruimen en tabak te vinden. Zachte tannines in de mond en een lange en uiterst bevredigende afdronk.
Deze wijn heeft een intense rode kleur en een uitnodigende geur van bosvruchten, gekonfijte kersen en bloemige tonen zoals roos. Bij de eerste slok proef je de frisse en sappige structuur, met een aangename balans en een goede lengte. Dankzij zijn veelzijdige karakter past hij uitstekend bij diverse gerechten, zoals antipasti, pizza en pastagerechten.
De Rosso di Montepulciano is dieprood van kleur met een uitnodigende geur van bloemen en rood fruit (kersen). De smaak is vol en fris-kruidig met zachte tannines. Zeer klassiek gemaakt en niet direct een heftige fruitbom in het glas.
De sangiovese druiven voor de Rosso zijn afkomstig van stokken (95%) met een leeftijd van 10 tot 30 jaar oud. Voor de resterende 5% wordt de lokale canaiolo nero gebruikt. De wijn ondergaat een rijping van 6 maanden op grote Sloveense eikenhouten fusten van circa 5000 liter.
Deze Vino Nobile di Montepulciano heeft een briljante robijnrode kleur en een complexe, verfijnde geur met tonen van kersen, zure kers, pruim en viooltjes. In de smaak proef je een lichte kruidigheid, mooie zuurgraad en goed geïntegreerde tannines, met een evenwichtige en intense afdronk waarin de fruitige aroma’s terugkomen. Een elegante wijn die perfect past bij traditionele gerechten zoals geroosterd vlees en wild.
Deze harmonieuze blend van Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc kreeg in 2021 een welverdiende erkenning met een Médaille d’Argent op het Concours de Bordeaux.
De wijn heeft een prachtige robijnrode kleur en biedt in de neus verfijnde aroma’s van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, aangevuld met tonen van vanille en subtiel eikenhout. De smaak is soepel en evenwichtig, met zachte tannines en een elegante afdronk. Een uitstekende keuze voor liefhebbers die een authentieke Bordeaux-ervaring zoeken met een bekroonde touch.
Hoe zit dat?
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Door de kleurstof die zich net onder de schil bevindt komt de druif aan zijn kleur. Met de vergisting vindt er schilweking plaats waardoor de kleurstoffen in de druif in de wijn komen. Op deze manier komt de wijn aan zijn kleur. Tijdens dit proces komen er niet alleen kleurstoffen vrij maar ook tannine. Deze stof zorgt voor het wrange mondgevoel en geeft de wijn structuur en body.
Tijdens de vergisting worden de suikers in de most omgezet in alcohol. Na de vergisting wordt de wijn geperst. Het sap dat overblijft ondergaat nog een tweede vergisting: de malolactische. Hierbij wordt het strenge appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. Dit gebeurd bij vrijwel alle rode wijnen.
Nu is de wijn klaar voor verdere rijping. Dit gebeurd vaak op eiken houten vaten maar ook dikwijls op roestvrijstaal. Deze beslissingen kunnen variëren per producent of wetgeving.
Na rijping wordt de wijn gefilterd maar niet altijd. Niet filteren geeft een wijn meer structuur maar kan ook door de jaren heen depot veroorzaken in de fles. Niet schadelijk maar het is wel belangrijk om de wijn dan even te decanteren in een karaf.
Uiteenlopende stylen
Rode wijnen kennen we in verschillende soorten. Van fris en sappig tot rijk en vol.
Lichte rode wijnen zijn wijnen die vaak gemaakt zijn van druiven met weinig tannine of wijnen uit een een koeler gebied zoals de Loire. De Cabernet Franc van Le Pas Saint Martin is mooi voorbeeld hiervan. Pinot Noir uit de Ahr is ook een goed voorbeeld van licht rood en wordt daar Spätburgunder genoemd. Weingut Burggarten maakt een paar hele mooie elegante rode wijnen zoals de Spätburgunder Classic.
Rioja is hét gebied van de krachtige, complexe rode wijnen. Valserrano maakt een aantal klassieke rode wijnen zoals de Crianza en Reserva. Echte krachtpatsers voor de liefhebber van stevig rood.