Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Versterkt
Portugal, Douro (port), Field Blend
€ 19,95De Late Bottled Vintage (LBV) wordt, zoals de naam al aangeeft, pas na een lange rijping op grote houten vaten gebotteld. Deze port wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren, en is een blend van wijnen uit één oogstjaar. Met de LBV hebben portproducenten een midden bedacht tussen de Ruby Port (een fruitige blend van verschillende oogstjaren, die jong gedronken wordt) en de Vintage Port (port uit één goed oogstjaar, die na lange flesrijping op zijn best is). Door de LBV 4-6 jaar op grote houten vaten te laten rijpen (een Vintage Port krijgt 2-4 jaar houtrijping) heeft hij dezelfde intensiteit in kleur en fruitaroma’s als een Vintage Port, maar ook meer ontwikkelde aroma’s die hem toegankelijker, zachter en eerder drinkbaar maken.
De Niepoort LBV heeft een heerlijke zoete, zwoele neus met aroma’s van rijpe bosvruchten, zwarte kersen en hints van chocola en zwarte peper. Hij is stevig en vol en smaak, met rijp fruit en een frisse, levendige afdronk.
Portugal, Douro (port), Tinta Roriz
€ 76,50De Colheita port is één van de specialiteiten van Niepoort. Het is een bijzondere Tawny port, gemaakt op basis van één enkele specifieke jaargang. De wijn rijpt jarenlang op grote houten vaten van 550l (foeders) en wordt gebotteld op het moment dat hij klaar is om gedronken te worden. Voor een Colheita port staat een rijping van minimaal 7 jaar, maar bij Niepoort rijpt hij minimaal 10 jaar in de foeders, waardoor hij extra zacht en complex wordt. Waar bij een ’gewone’ tawny wordt gestreefd naar een product van gelijkmatige kwaliteit, verschilt een colheita ieder jaar van karakter. Daarnaast is de Colheita veel complexer dan een reguliere Tawny port.
De wijn is intens oranjebruin van kleur, met een uitnodigende, zwoele geur van geconfijte pruimen en vijgen en een vleugje rokerigheid. De smaak is elegant en verfrissend, boordevol fruit, rozijnen, in port geweekte pruimen en noten. Door de subtiele zuren nergens te zoet, maar elegant en verfijnd van karakter. De afdronk is lang en zacht.
Spanje, Andalusië, Palomino
€ 13,95Voor het maken van deze Cream sherry wordt een klein percentage PX toegevoegd aan een traditionele Oloroso sherry, waardoor de wijn een lichtzoet karakter krijgt. De blend rijpt nog een aantal jaar volgens het solerasysteem voordat hij wordt gebotteld.
De donker amberkleurige wijn heeft zachte, zoete aroma’s van gebrande noten en toast. In de smaak is hij rond, zacht en aromatisch met lichtzoete tonen van noten, caramel en toast. De afdronk is subtiel en elegant.
Portugal, Douro, Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional
Portugal, Douro (port), Field Blend
€ 11,50De Late Bottled Vintage (LBV) wordt, zoals de naam al aangeeft, pas na een lange rijping op grote houten vaten gebotteld. Deze port wordt alleen gemaakt in de beste oogstjaren, en is een blend van wijnen uit één oogstjaar. Met de LBV hebben portproducenten een midden bedacht tussen de Ruby Port (een fruitige blend van verschillende oogstjaren, die jong gedronken wordt) en de Vintage Port (port uit één goed oogstjaar, die na lange flesrijping op zijn best is). Door de LBV 4-6 jaar op grote houten vaten te laten rijpen (een Vintage Port krijgt 2-4 jaar houtrijping) heeft hij dezelfde intensiteit in kleur en fruitaroma’s als een Vintage Port, maar ook meer ontwikkelde aroma’s die hem toegankelijker, zachter en eerder drinkbaar maken.
De Niepoort LBV heeft een heerlijke zoete, zwoele neus met aroma’s van rijpe bosvruchten, zwarte kersen en hints van chocola en zwarte peper. Hij is stevig en vol en smaak, met rijp fruit en een frisse, levendige afdronk.
Spanje, Andalusië, Jerez de la Frontera, Palomino
€ 39,95De donkere, amberkleurige wijn heeft een complexe neus met aroma’s van walnoot, caramel, mandarijn en wat florale en aardse tonen. In de smaak wisselen frisse, droogzoete en zilte tonen elkaar af met tonen van rozijnen, gebrande karamel, gedroogde vijgen, gekonfijte mandarijn en vanille. Vol maar ook zeer verfijnd en zuiver van smaak met een lange afdronk met zachte, levendige zuren.
Spanje, Andalusië, Palomino
€ 13,95De Classic Amontillado wordt na een periode van florrijping versterkt tot een hoger alcoholpercentage, en rijpt dan zonder florlaag nog een aantal jaar in het solerasysteem. Doordat de wijn niet langer door de florlaag tegen zuurstof wordt beschermd ondergaat de wijn een oxidatieve rijping, waarbij hij donkerder van kleur wordt en oxidatieve tonen ontwikkelt.
In de neus zoete aroma’s van donkere karamel, marsepein, noten en stro. Zoet in de neus maar mooi droog van smaak met opvallende, zachte tonen van hazelnoten. De afdronk is lang en krachtig, maar ook bijzonder zuiver en verfijnd.
Spanje, Andalusië, Palomino
€ 13,50De Classic Manzanilla is een ingetogen, lichte sherry met de typerende florrijping van 3 jaar volgens het traditionele solerasysteem. Deze sherry rijpt in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda, waar de unieke manzanilla-flor rondwaart. Licht en fris van karakter, met subtiele tonen van walnoten en de flor. Zeer delicaat en zuiver van smaak met licht zilte tonen.
Portugal, Douro, Fieldblend
€ 85,00Niepoort Vintage 2015 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
Versterkte wijn zoals Sherry, Port of Madeira is een bijzondere categorie. De wijnen zijn vaak ontstaan bij toeval. Zoals bij Port, vroeger werden de Port wijnen verscheept naar verre landen per boot. Om de wijnen ”goed” te houden werd er alacohol toegevoegd. Dat bleek al gauw in de smaak te vallen en zo Port geworden tot wat nu nog steeds één van de beroemdste versterkte wijnen van de wereld.
&WINE is de trotse importeur van alle wijnen maar ook alle Port van Niepoort. Dirk van der Niepoort is de 5e generatie in een familie bedrijf met rijke geschiedenis. De style van Niepoort is het beste te omschrijven als verfijnd, elegant en gebalanceerd. De Ports zijn nooit zwaar of dik maar hebben altijd een evenwichtige zuren die elegantie en bewaarpotentieel met zich meebrengen! Twee van onze favorieten zijn de Tawny en de Colheita 2009!
Barbeito is één van de slechts 10 producenten op het eiland Madeira én bovendien volgens internationale pers ook de beste! Ricardo Freitas is verantwoordelijk voor de wijnen tegenwoordig. Hij is vernieuwend en schuwt geen avontuur. Zo was hij de eerste die een blend maakte van verschillende druiven! Dat leverde hem op het eiland kritiek op maar wereldwijd juist bekendheid en ontzag!
Zuid-Spanje is staat bekend om een hele complexe versterkte wijn: Sherry! Deze wijn is veelzijdig en divers en kennen we van strak droog (Fino) tot extreem zoet en intens (PX). Sherry heeft helaas een minder goed imago in Nederland dan in Spanje bijvoorbeeld. Het wordt vooral gezien als een drankje voor de oudere generatie. Gelukkig is er een jonge generatie op komst die Sherry weet te vinden en te gebruiken in de combinatie met gerechten! Sherry is namelijk een hele complexe wijn die juist heel goed combineert met verschillende gerechten.