Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Wit
De Amalaya Blanco is een boeiende blend van de druiven Torrontés en Riesling. Deze wijn combineert de aromatische expressiviteit van de Torrontés druif met de verfrissende zuurgraad van de Riesling, afkomstig uit de hooggelegen wijngaarden van Salta, Argentinië. Deze unieke combinatie resulteert in een witte wijn die zowel levendig als complex is. Deze veelzijdige wijn is heerlijk op zichzelf en kan ook goed gecombineerd worden met een breed scala aan gerechten. Perfect bij lichte salades, Aziatische gerechten, gegrilde zeevruchten en pittige tapas, maar ook een heerlijke keuze voor een zomerse picknick.
Deze amberkleurige wijn heeft een tropische, spicy neus met aroma’s van perzik, citrus en honing. In de smaak is hij rond en fris, met tonen van perzik, citrusfruit, bloesem en een opvallende rokerigheid. De afdronk is lang en fris met een aangename ‘bite’.
Dit is een Vinho Verde zoals een Vinho Verde hoort te zijn! Na de oogst worden de druiven met zorg ontsteeld en geperst, waarna het sap van ieder druivenras afzonderlijk vergist. Door de vergisting op koele temperatuur te laten verlopen behoudt de wijn zijn frisheid en fruit. Heerlijk geurig met veel appel en peer maar ook citrus tonen. In smaak sprankelend, fruitig en een heel licht aangenaam tinteltje. Met slechts 11,5% is dit een heerlijke dorstlesser en perfect als zomers aperitief.
Een rijke wijn die zijn ware identiteit vooral na enkele jaren flesrijping laat zien. In geur bloesem en wit fruit zoals rijpe peer en de typische tonen voor de Trebbiano druif. Een mooi middenrif en een delicaat zuurtje. Intens en mineralig met veel spanning en potentie.
Rijke volle wijn met exotisch fruit, amandel en groente aroma’s in de neus.Licht zoetje (heel rijp fruit) in de aanhef maar uiteindelijk geven de pittige zuren de wijn een lekkere kick in the ass!
Een verleidelijke dessertwijn met veel honing en gedroogd fruit in de neus. Een jaar gerijpt op hout geeft de wijn een mooie vanille toon mee. Doordat de druiven meer dan 90 dagen gedroogd zorgt dit voor veel concentratie, overrijping en een heerlijk zoetje.
De Blanc Pescador is één van de wijnen die Perelada maakt als hommage aan de zee. De druiven groeien in wijngaarden dicht langs de kust. Ze profiteren van de verkoelende zeewind die ervoor zorgt dat ze hun frisse zuren behouden en altijd een vleugje ziltigheid in zich hebben.
Na de eerste vergisting start een spontane tweede vergisting, die de wijn een heerlijk, sprankelend karakter geeft. De Blanc Pescador is aromatisch maar delicaat, met rijp sappig fruit, citrus en mooie minerale zilte tonen. Intens van smaak, maar door zijn levendige zuren en zijn lichte mousse ook heerlijk lichtvoetig van karakter.
Deze wijn is een blend van chardonnay en viognier. De druiven groeien in zonovergoten Zuid-Franse wijngaarden, maar profiteren van de verkoelende zeewind waardoor ze hun frisheid behouden. De druiven worden met de hand geoogst. Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden op vaten van Frans eikenhout, waardoor hij zachte, ronde tonen ontwikkelt. In de smaak sappig tropisch fruit, abrikozen, vanille en gebrande noten. Vol en romig van karakter met een lange, elegante afdronk.
Een zachte en harmonieuze wijn met veel rijp wit fruit en een amandelbittertje. Lekker om goed gekoeld te drinken.
De wijngaarden liggen op hellingen aan de oevers van de rivier de Cher, een zijtak van de Loire. De zeewind die door de lange vallei waait zorgt voor een gematigd klimaat met constante temperaturen. De bodem in de wijngaarden is kalkrijk, met op sommige plekken grote keien en vuursteen. De kalkrijke bodem zorgt voor een aangename frisheid in de wijn.
Deze Sauvignon Blanc is gemaakt in een rijpe en droge stijl, met frisse aroma’s van gras en citrus, gecomplementeerd met tropisch fruit en kiwi. In de smaak rond, expressief en goede zuren, met wat tonen van zoethout en honing. Een bijzondere Touraine Sauvignon van grote klasse.
Deze loepzuivere Chardonnay kan makkelijk concurreren met een mooie Bourgogne. Het sap vergist op roestvrijstaal en de vergisting is volledig in handen van wilde gisten. Daarna rijpt de wijn 6 maanden op eikenhouten vaten, waarvan 30% nieuw.
In de neus herken je al de kalkrijke bodem van Franche-Comté, met een lichtrokerige, minerale ondertoon. Daarnaast sappig steenfruit en acaciabloesem. Ook in de smaak proef je veel mineraliteit in combinatie met citrus (grapefruit). De wijn heeft een mooie balans, veel lengte en veel concentratie.
Wat een krachtpatser van een Pinot Noir! Op een plot van 3 hectare groeien de druiven op een ondergrond van kalksteen. De stokken zijn gemiddeld 40 jaar oud en mogen daarom officieel “vieilles vignes” worden genoemd. In de neus aroma’s van kersen, specerijen, viooltjes en een hint van natte steen. Ook in de smaak is deze wijn complex en geconcentreerd, met fijne tannine, een lichte houttoets en een lange afdronk.
De druiven van deze elegante Chardonnay komen van stokken met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Na de alcoholische fermentatie ondergaat deze wijn nog een malolactische omzetting, waarbij de scherpere appelzuren worden omgezet in mildere melkzuren. De smaak van de wijn krijgt daardoor een ronder, soepeler karakter, terwijl de frisse fruitaroma’s goed behouden blijven.
Na een rijping van 6 tot 12 maanden in roestvrijstalen tanks is deze wijn klaar om gedronken te worden. Groengele schakeringen die zo typisch zijn voor deze streek, met in de neus rijke aroma’s van groen fruit, bloemen en een beetje muskus. In de smaak van de wijn proef je de kalkrijke bodem, met veel mineraliteit, ziltigheid en uitstekende zuren. Een klassieke, elegante wijn, gemaakt om jong gedronken te worden.
Witte wijnen zijn er in veel kleuren. Van wit tot bijna inkt zwart en alle kleuren daartussen! Witte wijnen worden gemaakt op een bijzondere manier. Het proces is vrijwel hetzelfde van witte en rode wijn. Hét grote verschil over het algemeen zit hem vooral in de schilweking. Bij rood wordt de schil meevergist en daardoor krijgt rode wijn zijn kleur. Maar bij wit gebeurd dat niet of nauwelijks. De schil wordt bijna altijd direct gescheiden van het sap door direct te persen na binnenkomst van de druiven bij de wijnmakerij. Daardoor krijgt de schil geen kans om zijn kleurstoffen af te geven aan het sap waardoor de wijn licht van kleur blijft.
Na de vergisting van het sap zijn er verschillende keuzes die gemaakt moeten worden. De wijn wordt op roestvrijstaal vergist en gerijpt als er een frisse style wijn nagestreefd wordt zoals de Sauvignon Blanc van Wither Hills.
In bijvoorbeeld Bourgogne is het gebruikelijk om te vergisten én te rijpen op Frans eikenhout (barriques). Door het gebruik van hout komt de wijn in lichte mate in contact met zuurstof wat zorgt voor een rijker karakter. De leeftijd van het eiken is bepalend voor het eindresultaat. Nieuw eiken geeft natuurlijk meer smaak af dan een vat wat 5 jaar gebruikt is. Domaine Mathias gebruikt met zijn Pouilly-Fuissé nieuw én gebruikt eiken, voor de ultieme balans!
Roestvrijstaal en eiken zijn de meest gebruikte middelen om wijn te laten rijpen maar uiteraard zijn er ook nog andere middelen. Bij Niepoort gebruiken ze bijvoorbeeld beton (lagares) voor de vergisting. Susana Esteban gebruikt voor één van haar witte wijnen een Amphora, gemaakt van klei!
Er zijn veel verschillende middelen om wijn te rijpen te vergisten. De één is niet perse beter dan het ander maar elk middel dient een doel en heeft dus niet direct iets te maken met de kwaliteit. Laat je verassen en probeer eens iets nieuws uit!