Hoe zit dat?
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Door de kleurstof die zich net onder de schil bevindt komt de druif aan zijn kleur. Met de vergisting vindt er schilweking plaats waardoor de kleurstoffen in de druif in de wijn komen. Op deze manier komt de wijn aan zijn kleur. Tijdens dit proces komen er niet alleen kleurstoffen vrij maar ook tannine. Deze stof zorgt voor het wrange mondgevoel en geeft de wijn structuur en body.
Tijdens de vergisting worden de suikers in de most omgezet in alcohol. Na de vergisting wordt de wijn geperst. Het sap dat overblijft ondergaat nog een tweede vergisting: de malolactische. Hierbij wordt het strenge appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. Dit gebeurd bij vrijwel alle rode wijnen.
Nu is de wijn klaar voor verdere rijping. Dit gebeurd vaak op eiken houten vaten maar ook dikwijls op roestvrijstaal. Deze beslissingen kunnen variëren per producent of wetgeving.
Na rijping wordt de wijn gefilterd maar niet altijd. Niet filteren geeft een wijn meer structuur maar kan ook door de jaren heen depot veroorzaken in de fles. Niet schadelijk maar het is wel belangrijk om de wijn dan even te decanteren in een karaf.
Uiteenlopende stylen
Rode wijnen kennen we in verschillende soorten. Van fris en sappig tot rijk en vol.
Lichte rode wijnen zijn wijnen die vaak gemaakt zijn van druiven met weinig tannine of wijnen uit een een koeler gebied zoals de Loire. De Cabernet Franc van Le Pas Saint Martin is mooi voorbeeld hiervan. Pinot Noir uit de Ahr is ook een goed voorbeeld van licht rood en wordt daar Spätburgunder genoemd. Weingut Burggarten maakt een paar hele mooie elegante rode wijnen zoals de Spätburgunder Classic.
Rioja is hét gebied van de krachtige, complexe rode wijnen. Valserrano maakt een aantal klassieke rode wijnen zoals de Crianza en Reserva. Echte krachtpatsers voor de liefhebber van stevig rood.