Mousserende wijnen
Wanneer is een wijn mousserend? Mousserende wijnen zijn wijnen die bubbels hebben. Die bubbels kunnen op verschillende manieren in de wijn komen. De meeste mousserende wijnen ontstaan door het natuurlijk effect van het proces. Een klein deel van mousserende wijnen worden gemaakt door de toevoeging van CO2 net voordat de wijn op de fles gaat. Maar deze categorie is vrij klein en die wijnen vaak van lagere kwaliteit.
Bij &WINE zijn de beroemdste mousserende wijnen te verkrijgen: Champagne, Cava én Prosecco. Iedere wijn dient zijn eigen doel, het één is dus niet perse beter dan het ander maar gewoon beter geschikt voor een bepaalde smaak of moment.
Hoe komen die bubbels nou in de fles?
Laten we beginnen met Champagne en Cava. In grote lijnen is het proces namelijk hetzelfde. Beiden wijnen worden namelijk gemaakt volgens een 2e vergisting op fles.
Men begint met een basis wijn gemaakt van witte of blauwe druiven. Een basis wijn betekent een wijn gemaakt van net aan rijpe druiven die nog veel zuren bevatten en laag in alcohol is en laag in smaakrijkdom. Dat is omdat de smaak voornamelijk wordt bepaald door het proces. Deze wijn is lager in alcohol omdat de laatste 1,5-2 procent alcohol pas verkregen wordt op fles. Als de basis wijn te hoog zou zijn in alcohol of te t rijp zou zijn dan is de uiteindelijke mousserende wijn niet fris meer maar heel krachtig en zwaar. En dát is nou juist niet de bedoeling!.
De basis wijn wordt gebotteld met gist en klaringsmiddel. De fles gaat de kelder in en de vergisting van de laatste procenten vindt plaats in de fles. Doordat de CO2 die tijdens de gisting ontstaat niet weg kan is het resultaat een wijn met bubbels. Na de vergisting (eerste maanden) ligt de fles nog steeds in de kelders te rijpen. Hierdoor krijgt de wijn meer karakter en ontstaan er aroma’s en smaken van brioche, toast en hazelnoot. Hoe langer die rijping (Bij Cava minimaal 9 maanden en Champagne minimaal 15 maanden), hoe intenser de smaken en hoe zachter de bubbel.
Na deze periode wordt de wijn ”gedegorgeerd” tijdens dit proces wordt de wijn ontdaan van het gistdroesem. Na degorgement wordt de ”dosage” bepaalt. Hier worden keuzes gemaakt of de wijn als brut nature, extra brut of bijvoorbeeld een brut door het leven zal gaan. Na de dosage is de wijn klaar voor verkoop. Dit zijn de overeenkomsten tussen Champagne en Cava maar er zijn heel veel verschillen, teveel op hier te noemen. Proef en ervaar!
Van Champagne tot Prosecco
Bij &WINE vind je een aantal prachtige Champagnes van kleine growers (wijnmakers met wijngaarden in eigen bezit). Roger Coulon is daar een goed voorbeeld van, zijn Heri-Hodie is onze meest verkochte Champagne! Champagne Jacquesson is geen kleine jongen meer. Deze 2 broers timmeren hard aan de weg en genieten veel internationale bekendheid. Hun bijzondere concept is bijvoorbeeld de Cuvée Numérotée.
Cava is bijzonder vriendelijk geprijsd en doet het altijd goed als aperitief. De Idilicum Cava is onze meest verkochte bubbel!
Prosecco maakt tegenwoordig een kleiner deel uit van het aanbod mousserende wijnen dan eerder. Cava is nog steeds ”in de mode” maar prosecco blijft een fijne bubbel omdat het wat zachter en toegankelijker is dan Cava en Champagne. Dissegna maakt een prachtige Millesimato van één jaargang dus!
Mousserend uit andere landen
Ook in andere landen worden bubbels gemaakt. Bij &WINE kun je ook terecht voor de een Portugese Espumante of bijvoorbeeld een Italiaanse Spumante!