Winkelwagen (1)
Sluiten
-
Niepoort - Espumante Água Viva 2017
Aantal: 1 € 27,50
De steile hellingen langs de slingerende Douro-rivier deden Dirk van der Niepoort denken aan de Moezel met zijn legendarische Rieslings, en inspireerden hem tot het aanplanten van dit edele druivenras in hooggelegen wijngaarden langs de rivier. Het bleek een succes. De hoogte, de koele nachten en de leisteen bodem zorgen voor een elegante wijn met een zeer vriendelijk karakter, waaraan de wijn zijn naam dankt (‘Au au’ is het geluid van een blaffende, trouwe hond).
De Riesling is een laatrijpende druif en wordt daarom pas aan het einde van het oogstseizoen geplukt. Het moment van de oogst komt zeer nauw om een goede balans tussen suikers en zuren te waarborgen. De druiven worden ‘s nachts geperst en vergisten bij lage temperaturen in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een zeer intense, delicate wijn met aroma’s van witte vruchten en tropische fruit. Het fruit is in perfecte harmonie met de minerale tonen van deze Auslese-type Riesling Dócil. De balans tussen suikers en de zuren maakt de wijn spannend en uitnodigend. Zeer expressief, maar harmonieus en elegant met een frisse en lange afdronk. Mooi als aperitief, maar verrassend lekker als afsluiter van een bijzonder diner.
De druiven van deze funky wijn komen uit Vinho Verde, een gebied dat grenst aan de Douro en dat bekend staat om z’n licht sprankelende, frisse wijnen met laag alcoholgehalte. De NatCool Drink Me Branco is, typisch voor deze streek. licht en sprankelend, maar is tegelijkertijd bijzonder. Het is namelijk een zogenaamde PetNat, oftewel Pétillant Naturel. Dit is een licht mousserende wijn die een eerste vergisting ondergaat en dan met een klein beetje restsuiker en wat gistrestanten wordt gebotteld, waarna de wijn een tweede vergisting ondergaat in de fles. Daar komen de bubbels vandaan. Anders dan bij bijvoorbeeld Champagne vindt er bij PetNat geen dégorgement plaats: je drinkt de wijn direct zoals hij in eerste instantie de fles in ging.
Door de tweede vergisting op fles krijgt de wijn extra structuur en complexiteit. In de geur is ‘ie verleidelijk, kruidig, met veel citrus en in de smaak vind je vers fruit, toast en amandelen. De zuren geven een prachtige balans aan dit speelse aperitief.
Door het beetje restsuiker en de gistcellen die mee de fles ingaan krijgt de wijn een troebel uiterlijk. Dit is volkomen natuurlijk, maar daardoor is het wel zo handig om voor het openen de fles voorzichtig op z’n zijkant te rollen zodat alle componenten goed integreren.
De Conciso Branco is een frisse, elegante wijn, die de potentie van oude stokken op een graniet ondergrond laat zien. De druivenranken groeien in de wijngaarden van Quinta da Lomba, en zijn soms wel meer dan 100 jaar oud. In deze wijngaarden staan vooral Bical, Encruzado and Malvasia aangeplant, naast een aantal minder bekende inheemse druivenrassen. De oude wijnranken hebben van nature een lage opbrengst en laten een prachtige balans zien tussen aroma’s, zuren en mineraliteit. De vergisting verloopt in granieten tanks, waarna de wijn wordt overgedaan in oude 228 l barriques. Hier ondergaat de wijn een malolactische vergisting en rijpt hij vervolgens 20 maanden op zijn lies, zonder bâttonage. Dat maakt de wijn zachter en ronder, en geeft hem zijn bijzondere complexiteit.
De wijn is licht van kleur, met een citroengele zweem. De neus is delicaat en uitnodigend, met aroma’s van wit fruit, geurende kruiden en mineralen. De subtiele houttonen zijn mooi geïntegreerd in de wijn. De smaak is complex, en ontwikkelt zich mooi in het glas. De volle, ronde aroma’s zijn prachtig in balans met de mineraliteit, het verse fruit en de frisse zuren. De afdronk is lang en zeer aangenaam, met crispy tonen die de wijn sappig en doordrinkbaar maken.
Na diverse projecten met verschillende partners in de Alentejo besloot Dirk Niepoort letterlijk het heft in eigen handen te nemen en het bijzondere gebied rondom Portalegre in de Alto Alentejo zelf te gaan ontdekken. Sempar betekent letterlijk ‘ongeëvenaard’, “uniek”, “onvergelijkbaar’, een naam die de filosofie van Niepoort perfect weergeeft: het maken van ongecompliceerde wijnen, die de wijngaarden waar ze vandaan komen maximaal weergeven. Dirk Niepoort heeft grote bewondering voor het gebied rondom Portalegre. De combinatie van de graniet en leisteen bodems met de hoogte van de Serra de S. Mamede zorgen voor elegante, harmonieuze wijnen met een mooie frisheid.
De wijn is een blend van verschillende inheemse blauwe druivenrassen, die groeien in oude wijngaarden van meer dan 70 jaar oud. Het grootste deel wordt ontsteeld en licht gekneusd, waarna het sap vergist in betonnen amfora’s. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 36 maanden verder in deze amfora’s. De wijn heeft een prachtige balans tussen sappig rijp fruit en frisse zuren. Harmonieus, met een mooie structuur, verfijnde zuren en subtiele tannines. Een bijzondere wijn met een groot rijpingspotentieel.
Deze strogele wijn is sober en fris, maar tegelijkertijd complex en aromatisch met tonen van citrus. De smaak van de wijn is jong en strak, maar bevat ook zuren. Een levendige wijn met een droge, elegante afdronk.
De Robustus is een perfecte weerspiegeling van al het mooie van de Douro: krachtig, complex en met talloze lagen. De druiven komen van noordelijk gerichte hellingen in de oudste wijngaarden. De relatieve koelte in dit stukje wijngaard, samen met de bijzondere terroir en de oude wijnstokken geeft druiven met een hoge zuurgraad en stevige tannines: perfect voor wijnen met een groot rijpingspotentieel. De Robustus wordt op de traditionele manier gemaakt. Na de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd, waarna ze gedurende een lange periode van 40 dagen inweken en vergisten in roestvrijstalen tanks. Daarna volgt een rijping van maar liefst 4 jaar op zeer grote (2000 liter) houten vaten. Dit maakt de tannines zachter, zonder uitgesproken houttonen aan de wijn toe te voegen.
De Robustus is dan ook, ondanks zijn intense, geconcentreerde karakter, een opvallend frisse wijn. De wijn is elegant en complex met zeer intense aroma’s van koffie en sigaren, en donkere en rode vruchten. De oude wijnranken, de verschillende inheemse druivenrassen en de leisteen bodem maken de wijn uniek en verfijnd. De afdronk is extreem lang, met zijdezachte tannines, mineraliteit en frisse zuren. Een wijn met potentie voor de toekomst. Nu al op dronk, mits vooraf een paar uur gedecanteerd.
De Barbeito Delvino is een droge madeira en wordt gemaakt van een blend van Tinta Negra Mole en Sercial druiven. Voor deze Delvino 5 Year Old rijpen de wijnen gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De prachtig honingkleurige wijn heeft intense aroma’s van geconfijt fruit, honing en rijke, rijpe roostertonen. In de smaak is de wijn bijzonder zacht en vol, eindigend in een lange afdronk met een opwekkende frisse zuren. Een gulle, zwoele wijn met finesse.
De druiven worden zorgvuldig geoogst, waarna ze worden overgedaan in granieten tanks om de vergisting met de schilletjes en de pitjes te ondergaan. Na de vergisting worden de druiven met de voeten geperst. De jonge wijn rijpt in inox-vaten, en blijft langere tijd in contact met de ‘lies’ (dode gistcellen) om de wijn ronder te maken en meer complexiteit te geven. Het resultaat is een donkere paarsrode wijn met aroma’s van rood fruit, zure kersen en cassis, aangevuld met wat kruidigheid en menthol. De wijn is krachtig en vol van smaak met rood en donker fruit, ronde tannines en frisse zuren. Een perfecte begeleider van een mooie maaltijd.