Winkelwagen (1)
Sluiten
-
Rovisco Pais - Tinto Reserva
Aantal: 1 € 8,50
&WINE > Portugal
De krachtpatser van deze serie. Door het contact met eikenhout een kruidig en zwoel karakter. In de geur rijpe zwarte kersen en gestoofd fruit. Drink deze wijn in combinatie met rijke gerechten maar is op zichzelf ook een feestje!
In deze reserva vormen de body door het houtgebruik en de rijpheid van het fruit een mooie combinatie. Krachtige wijn die ruikt naar limoen zest, rijpe gele appel, rijpe perzik en vanille. De zuren brengen balans in het geheel. Deze wijn komt goed tot zijn recht op tafel.
In de Vertente komt alles op een perfecte manier samen: de voor Douro-wijnen zo kenmerkende aromaconcentratie en tonen van vers, fris fruit, gecombineerd met de prachtige elegantie die je in alle wijnen van Niepoort terug vindt. De druiven komen deels van de oude wijnranken in de Pinhão-vallei, en deels van de jonge stokken in de Tedo-vallei. Voor deze wijn worden in de wijngaarden alleen de beste druiven geselecteerd, gevolgd door een tweede zorgvuldige selectie in de kelder. De vergisting verloopt in RVS vaten, waarna de wijn maar liefst 22 maanden in Franse barriques rijpt. De wijn is intens in kleur, geur en smaak. Dieprood van kleur, met geconcentreerde aroma’s van verse bosvruchten, donkere chocolade en frisse zuren. De lange houtrijping maakt de stevige tannines zachter, en geeft de wijn spannende rokerige en kruidige tonen. Een krachtige wijn, die nu al een mooie balans laat zien tussen kracht en verfijning, maar zich de komende jaren nog verder zal ontwikkelen.
In de geur aardbeien, framboos, bramen en fijne groene kruiden. Frisse, soepele wijn die een groot publiek aanspreekt met zijn aangenaam elegante karakter.
De oogst verloopt volledig handmatig, waarna de druiven voorzichtig in kleine kistjes van max. 12 kg worden gelegd. Na de oogst worden de druiven ontsteeld en licht gekneusd. De verschillende druivenrassen worden ieder afzonderlijk gevinifieerd. De vergisting vindt plaats in open bakken onder gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn gedurende 6 maanden op vaten van Frans eikenhout.
De intens donkerpaars gekleurde wijn heeft aroma’s van uitbundig rijp zwart fruit, aangevuld met uitgesproken tonen van specerijen zoals kruidnagel en kaneel en een vleugje vanille. In de smaak is de wijn zwoel en rijk met veel dik, geconcentreerd zwart fruit, donkere chocola en kruiden. De afdronk is lang en geconcentreerd.
Dit is een Vinho Verde zoals een Vinho Verde hoort te zijn! Na de oogst worden de druiven met zorg ontsteeld en geperst, waarna het sap van ieder druivenras afzonderlijk vergist. Door de vergisting op koele temperatuur te laten verlopen behoudt de wijn zijn frisheid en fruit. Heerlijk geurig met veel appel en peer maar ook citrus tonen. In smaak sprankelend, fruitig en een heel licht aangenaam tinteltje. Met slechts 11,5% is dit een heerlijke dorstlesser en perfect als zomers aperitief.
Na een korte schilweking worden de druiven geperst. Na de vergisting blijft de wijn nog 2 maanden in contact met de lies (dode gistcellen). Hierdoor krijgt de wijn meer complexiteit, en wordt hij ronder van smaak. De heldere, lichtgele wijn heeft aroma’s van vers fruit en bloesem met wat tonen van citroen- en sinaasappelschilletjes. In de smaak is hij rond en zacht, met levendige zuren en een mooie mineraliteit.
De steile hellingen langs de slingerende Douro-rivier deden Dirk van der Niepoort denken aan de Moezel met zijn legendarische Rieslings, en inspireerden hem tot het aanplanten van dit edele druivenras in hooggelegen wijngaarden langs de rivier. Het bleek een succes. De hoogte, de koele nachten en de leisteen bodem zorgen voor een elegante wijn met een zeer vriendelijk karakter, waaraan de wijn zijn naam dankt (‘Au au’ is het geluid van een blaffende, trouwe hond).
De Riesling is een laatrijpende druif en wordt daarom pas aan het einde van het oogstseizoen geplukt. Het moment van de oogst komt zeer nauw om een goede balans tussen suikers en zuren te waarborgen. De druiven worden ‘s nachts geperst en vergisten bij lage temperaturen in roestvrijstalen tanks. Het resultaat is een zeer intense, delicate wijn met aroma’s van witte vruchten en tropische fruit. Het fruit is in perfecte harmonie met de minerale tonen van deze Auslese-type Riesling Dócil. De balans tussen suikers en de zuren maakt de wijn spannend en uitnodigend. Zeer expressief, maar harmonieus en elegant met een frisse en lange afdronk. Mooi als aperitief, maar verrassend lekker als afsluiter van een bijzonder diner.
De druiven van deze funky wijn komen uit Vinho Verde, een gebied dat grenst aan de Douro en dat bekend staat om z’n licht sprankelende, frisse wijnen met laag alcoholgehalte. De NatCool Drink Me Branco is, typisch voor deze streek. licht en sprankelend, maar is tegelijkertijd bijzonder. Het is namelijk een zogenaamde PetNat, oftewel Pétillant Naturel. Dit is een licht mousserende wijn die een eerste vergisting ondergaat en dan met een klein beetje restsuiker en wat gistrestanten wordt gebotteld, waarna de wijn een tweede vergisting ondergaat in de fles. Daar komen de bubbels vandaan. Anders dan bij bijvoorbeeld Champagne vindt er bij PetNat geen dégorgement plaats: je drinkt de wijn direct zoals hij in eerste instantie de fles in ging.
Door de tweede vergisting op fles krijgt de wijn extra structuur en complexiteit. In de geur is ‘ie verleidelijk, kruidig, met veel citrus en in de smaak vind je vers fruit, toast en amandelen. De zuren geven een prachtige balans aan dit speelse aperitief.
Door het beetje restsuiker en de gistcellen die mee de fles ingaan krijgt de wijn een troebel uiterlijk. Dit is volkomen natuurlijk, maar daardoor is het wel zo handig om voor het openen de fles voorzichtig op z’n zijkant te rollen zodat alle componenten goed integreren.