Rosé wijnen
Het proces van rosé wijnen lijkt erg veel op die van witte wijn. Bij witte wijn worden de schillen vrijwel direct geperst. Het grote verschil is alleen dat er blauwe druiven worden gebruikt (voor de kleur) en dat er een korte schilinweking plaatsvindt. Bij rosé laat men de schillen kort bij de most vóór de vergisting om een lichte kleur te verkrijgen in de wijn. De lengte hiervan varieert maar gaat meestal om enkele uren. Hoe langer de schilinweking, hoe dieper de kleur. De diepte van de roze kleur heeft dus niets met het zoet gehalte te maken wat veel mensen wél denken!
Is rosé alleen voor de zomer?
Rosé en de zomer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het vaak fruitige, frisse karakter van rosé past natuurlijk goed bij het vaak prachtige weer in de zomer. Maar om alleen rosé te drinken in de zomer zou zonde zijn want rosé kan ook juist hele hele jaar door! Elke rosé heeft zijn eigen karakter, de rosé van Ivaty is heel fruitig en prachtig fris terwijl de rosé van Quinta de Saes juist krachtig en rijk is. Door die rijkdom is het juist leuk om die types in te zetten op tafel bij een kruidig hoofdgerecht bijvoorbeeld met kwartel of ander gevogelte.
Dus rosé kan altijd?
Rosé kan altijd! Zolang het moment juist is en de temperatuur goed is (behandel hem als witte wijn) is het een prachtige begeleider op tafel. Laat je verassen en probeer een keer iets avontuurlijks of verras jouw gasten of vrienden met mooie fles rosé!