Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Versterkt
De Boal wordt op Madeira ook wel Malvasia fina genoemd. Wijnen van deze druif zijn halfzoet van smaak en hebben een rijk en vol karakter. Voor deze Boal 10 years old rijpt de wijn gedurende 10 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie amber-bruine kleur met oranje nuances en ruikt intens naar sinaasappelschil, hout, honing en rijp fruit. In de smaak is de wijn zwoel en weelderig zoet, overgaand in een lange, elegante afdronk met een levendig fris zuurtje. Een volle, rijke wijn die uitblinkt in verfijning.
De Malvasia wordt op Madeira ook wel ‘Malmsey’ genoemd. Wijnen van deze druif zijn zoet van smaak en hebben een rijp en intens karakter. De druiven komen uit wijngaarden in het noordoostelijke deel van het eiland, waar de vruchtbare bodem en het bijzondere microklimaat zorgen voor perfect rijpe druiven met een mooie frisheid. Voor deze Malvasia Old Reserve 10 Year Old rijpt de wijn ruim 10 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De heldere goudkleurige wijn heeft intense aroma’s van rijpe citrus, honing, chocola, amandelen en wat bloesem. In de smaak is de wijn diep, vol en eindeloos lang met ronde, frisse zuren in de afdronk. Dik en weelderig van karakter, maar met een verfrissende elegantie.
Wijnen van de Sercial zijn droog van smaak en hebben een fris, mineraal karakter. Voor deze Sercial 10 Year Old rijpt de wijn gedurende 10 tot 14 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie goudbruine kleur met groene reflecties. In de neus uitnodigende aroma’s van gedroogd fruit, dennennaalden en rozijnen. De wijn zet intens en complex in met citrus, amandelen en hazelnoten. De lange rijping op houten vaten zorgt voor oxidatieve tonen met rijke aroma’s van rijpe abrikozen en appels. De afdronk is lang en complex, met tonen van noten, caramel en fris citrusfruit. Een boeiend en karakteristiek glas wijn.
De Boal wordt op Madeira ook wel Malvasia fina genoemd. Wijnen van deze druif zijn halfzoet van smaak en hebben een rijk en vol karakter. Voor deze Boal 5 year old rijpt de wijn gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie honing-strogele kleur en ruikt intens naar rozijntjes, chocola en melasse, met tonen van hazelnoten, walnoten en amandelen en geconfijte vruchten zoals vijg, dadel en pruim. In de smaak is de wijn vol en weelderig zoet, met complexe notige tonen en een vleugje rokerigheid. De afdronk is lang en elegant met een opwekkend fris zuurtje. Een zeer geliefde wijn door zijn balans en rijkdom.
De Barbeito Delvino is een droge madeira en wordt gemaakt van een blend van Tinta Negra Mole en Sercial druiven. Voor deze Delvino 5 Year Old rijpen de wijnen gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De prachtig honingkleurige wijn heeft intense aroma’s van geconfijt fruit, honing en rijke, rijpe roostertonen. In de smaak is de wijn bijzonder zacht en vol, eindigend in een lange afdronk met een opwekkende frisse zuren. Een gulle, zwoele wijn met finesse.
De Malvasia wordt op Madeira ook wel ‘Malmsey’ genoemd. Wijnen van deze druif zijn zoet van smaak en hebben een rijp en intens karakter. De druiven komen uit wijngaarden in het noordoostelijke deel van het eiland, waar de vruchtbare bodem en het bijzondere microklimaat zorgen voor perfect rijpe druiven met een mooie frisheid.
Voor deze Malvasia 5 year old rijpt de wijn gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De goudkleurige wijn heeft warme aroma’s van geroosterde amandelen, honing en een lichte rokerigheid. In de smaak is de wijn zwoel en zoet, met tonen van gekaramelliseerde suiker en ronde, frisse zuren in de afdronk. Dik en weelderig van karakter, maar met een verfrissende elegantie.
Voor deze Rainwater 5 years old rijpen de wijnen van de Tinta Negra en de Verdelho gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie gouden gloed. In de neus verleidelijke aroma’s van amandelen, noten, caramel en geconfijt fruit. Zijdezacht en vol van smaak, waarbij de zoete en zure componenten prachtig met elkaar in evenwicht zijn. De afdronk is lang en zwoel, met een verkwikkend fris zuurtje.
Niepoort maakt deze geweldige, ongefilterde Ruby port met trots van Vintageport waardige druiven. De Crusted heeft het karakter van een Ruby port. Hij heeft een intense, donkerrode kleur. Een enorme concentratie aan kersenfruit, pure cacao en kruidigheid spatten het glas uit. De neus is complex met aroma’s van donkere pruimen, kersen en een vleugje mint. De krachtige smaak wordt gevolgd door fluwelen tannines. Decanteren is ons advies, maar gooi het depot niet weg: “peper” je steak ermee in en blijf genieten!
De Niepoort Rabbit Dry White is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Ruby Dum’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Rabbit Dry White wordt op een traditionele manier gemaakt. Door de wijn lange tijd op de schilletjes te laten inweken ontwikkelt hij extra aromaconcentratie en complexiteit. Pas wanneer de wijn bijna volledig is vergist wordt wijnalcohol toegevoegd om de vergisting te stoppen. De verschillende wijnen rijpen minstens 3,5 jaar in kleine eikenhouten vaten voordat ze worden geblend tot de uiteindelijke Rabbit Dry White Port. Het resultaat is goudkleurige wijn met een heerlijke volle smaak van noten en amandelen met een hint van honing, die overgaat in een frisse, geconcentreerde afdronk.
De NAT’COOL Trudy heeft een robijnrode kleur van middelmatige intensiteit en biedt een weelderig aroma van kersen en zwarte pruimen, met een prachtige puurheid en frisheid. In de mond proef je de levendige, primaire fruittonen, harmonieus gecombineerd met een verleidelijke zuurgraad en verfijnde tannines. De druiven, afkomstig uit Vale de Mendiz in de Cima Corgo, worden op traditionele wijze met de voeten getreden en gefermenteerd in stenen lagares. Het rijpen gebeurt in grote, oude houten vaten in de koele kelders van Vila Nova de Gaia.
De druiven voor de Ruby Port komen van oude wijngaarden in de Cima Corgo regio in de Douro Vallei. De wijn rijpt in grote houten vaten in de kelders in Vila Nova de Gaia. Fonkelend robijnrood in het glas met een zwoele, open geur van (kersen)fruit, kruiden en chocola. Levendige aroma’s van rijp zwart fruit en een mooie mineraliteit. Een complexe en tegelijkertijd een zeer ‘drinkbare’ port die heerlijk zacht en soepel is van smaak; wederom volop fruit (kersen in het bijzonder), vurig en sappig, met een fijn bittertje en zachte tannines. Een jeugdige en toegankelijke port!
De Niepoort Ruby Dum is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Rabbit Dry White’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Ruby Dum vormt samen met de Tawny Dee een identieke tweeling, die beiden volledig van karakter verschillen. Ze zijn gemaakt van dezelfde druivenrassen uit dezelfde oude wijngaarden in de Cima Corgo regio. De Ruby Dum rijpt 3 jaar lang op grote eikenhouten vaten, waardoor het hout nauwelijks invloed heeft op de smaak en hij zijn jonge, fruitige karakter behoudt. Deze donkerrode port heeft levendige aroma’s van vers zwart fruit, aangevuld met tonen van donkere chocolade en een verfijnde mineraliteit. Fruitig, geconcentreerd en elegant, en daardoor zeer toegankelijk.
De druiven voor deze wijn komen van druivenstokken met een van nature lage opbrengst, waardoor de druiven extra aromaconcentratie hebben. Na het vergisten en versterken van de wijn rijpt hij minimaal 3,5 jaar in eikenhouten vaten, waar hij zijn verfijnde, evenwichtige karakter ontwikkelt. De Tawny Port is steenrood van kleur met tawny accenten. De wijn heeft een delicaat, nootachtig aroma met gedroogde vruchten en karamel. Jong en fruitig van karakter, met zoete, zachte tannines en een lange afdronk. Een port met pit!
Zwoele, volle, maar ook elegante portstijl. Verfijnd door zijn zeer doorrijpte, notige karakter, frisse, levendige zuren en een serieuze concentratie. In de smaak tonen van cacao, vijgen, dadels, een hint van koffie en kruidigheid. De afdronk is fijn en zwoel! Een Tawny Port met een leeftijdsindicatie zoals deze ’20 years old’ betekent dat het gaat om een blend van portwijnen van gemiddeld 20 jaar oud. Deze rijpten in Porto’s Vila Nova de Gaia in oude eikenhouten vaten van 550 liter. Een gerijpte Tawny als deze wordt gekenmerkt door complexe aroma’s, frisheid, een aromatische, krachtige neus en een verfijnde smaak.
Versterkte wijn zoals Sherry, Port of Madeira is een bijzondere categorie. De wijnen zijn vaak ontstaan bij toeval. Zoals bij Port, vroeger werden de Port wijnen verscheept naar verre landen per boot. Om de wijnen ”goed” te houden werd er alacohol toegevoegd. Dat bleek al gauw in de smaak te vallen en zo Port geworden tot wat nu nog steeds één van de beroemdste versterkte wijnen van de wereld.
&WINE is de trotse importeur van alle wijnen maar ook alle Port van Niepoort. Dirk van der Niepoort is de 5e generatie in een familie bedrijf met rijke geschiedenis. De style van Niepoort is het beste te omschrijven als verfijnd, elegant en gebalanceerd. De Ports zijn nooit zwaar of dik maar hebben altijd een evenwichtige zuren die elegantie en bewaarpotentieel met zich meebrengen! Twee van onze favorieten zijn de Tawny en de Colheita 2009!
Barbeito is één van de slechts 10 producenten op het eiland Madeira én bovendien volgens internationale pers ook de beste! Ricardo Freitas is verantwoordelijk voor de wijnen tegenwoordig. Hij is vernieuwend en schuwt geen avontuur. Zo was hij de eerste die een blend maakte van verschillende druiven! Dat leverde hem op het eiland kritiek op maar wereldwijd juist bekendheid en ontzag!
Zuid-Spanje is staat bekend om een hele complexe versterkte wijn: Sherry! Deze wijn is veelzijdig en divers en kennen we van strak droog (Fino) tot extreem zoet en intens (PX). Sherry heeft helaas een minder goed imago in Nederland dan in Spanje bijvoorbeeld. Het wordt vooral gezien als een drankje voor de oudere generatie. Gelukkig is er een jonge generatie op komst die Sherry weet te vinden en te gebruiken in de combinatie met gerechten! Sherry is namelijk een hele complexe wijn die juist heel goed combineert met verschillende gerechten.