Winkelwagen (1)
Sluiten
-
Niepoort Lagar de Baixo 2020
Aantal: 1 € 21,95
De naam van de wijn, Poeirinho, verwijst naar de oude naam van de koningsdruif van Bairrada, de Baga. De wijn is een hommage aan de traditionele wijnen uit deze regio: lichtgekleurd, laag in alcohol en met een enorm rijpingspotentieel. Het aroma van deze violetkleurige wijn is vol, fruitig en expressief, maar na enige tijd komen er meer verfijnde, delicate aroma’s naar boven. De zilte, minerale tonen in de smaak van de wijn geven een perfecte weerspiegeling van de terroir van de wijngaarden: dicht bij de oceaan en met minerale kalkbodems. In de mond is de wijn, ondanks zijn licht en delicate karakter, indrukwekkend. Diep, mineraal en verfrissend, met sappige tonen van verse kersen, aardbeien en wilde bessen.
De druiven voor deze wijn komen van druivenstokken met een van nature lage opbrengst, waardoor de druiven extra aromaconcentratie hebben. Na het vergisten en versterken van de wijn rijpt hij minimaal 3,5 jaar in eikenhouten vaten, waar hij zijn verfijnde, evenwichtige karakter ontwikkelt. De Tawny Port is steenrood van kleur met tawny accenten. De wijn heeft een delicaat, nootachtig aroma met gedroogde vruchten en karamel. Jong en fruitig van karakter, met zoete, zachte tannines en een lange afdronk. Een port met pit!
Lagar de Baixo is een klassiek voorbeeld van een wijn gemaakt van het Portugese druivenras Baga. Stevigheid en concentratie in perfecte harmonie met complexiteit en verfijning. Robijnrood in het glas, aroma’s van rood fruit en groene kruiden met een zwoele houttoets. Zacht en stoer in één glas. De complexe, lange afdronk verraadt een prima bewaarpotentieel.
Dirk van der Niepoort was al enige tijd geïntrigeerd door het druivenras Baga en vond het dan ook hoog tijd om zijn passie hier op los te laten. Na een zoektocht van een paar jaar stuitte hij op enkele percelen in goede conditie aangeplant met 80 tot zelfs 150 jaar oude druivenranken. In 2012 is de eerste jaargang Quinta de Baixo “Poeirinho” (de grote zus van Lagar de Baixo) gemaakt. In deze Lagar de Baixo, worden druiven afkomstig van jongere percelen als Montarro (waar de druivenranken nog steeds minstens 15 jaar oud zijn) gecombineerd met druivenranken van de eerdergenoemde oudere percelen. Eénmaal getreden, ingeweekt en vergist in ‘lagares’ wordt de wijn voor 20 maanden in kleine eikenhouten vaten van 225 liter opgevoed. Een gulle, volrijpe geur met rood fruit en groene kruiden is in heerlijke harmonie met de houttoets. Zwoele tannines geven de wijn zijn vulling, maar de wijn bezit voldoende zuren om de frisheid te behouden. Alles draait ook in dit kleine zusje van “Poerinho” om het evenwicht en de complexe, lange afdronk verraad een prima bewaarpotentieel.
Na diverse projecten met verschillende partners in de Alentejo besloot Dirk Niepoort letterlijk het heft in eigen handen te nemen en het bijzondere gebied rondom Portalegre in de Alto Alentejo zelf te gaan ontdekken. Sempar betekent letterlijk ‘ongeëvenaard’, “uniek”, “onvergelijkbaar’, een naam die de filosofie van Niepoort perfect weergeeft: het maken van ongecompliceerde wijnen, die de wijngaarden waar ze vandaan komen maximaal weergeven. Dirk Niepoort heeft grote bewondering voor het gebied rondom Portalegre. De combinatie van de graniet en leisteen bodems met de hoogte van de Serra de S. Mamede zorgen voor elegante, harmonieuze wijnen met een mooie frisheid.
De Sempar Branco is een levendige, frisse zomerwijn. In de neus puur en knisperend met aroma’s van kruiden en bloesem, met een smaak van citrusfruit en steenfruit. Mooie zuren en een verfrissende afdronk. Heerlijk bij gegrilde vis of sushi.
Niepoort Vintage 2007 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
De Batuta is een complexe, elegante wijn, met een intense smaak van bosvruchten, zwarte bessen, subtiele vanilletonen en een lichte kruidigheid. Naarmate de wijn in het glas zit komen er meer kruidige aroma’s naar voren van zwarte peper en kruidnagel. Ondanks zijn jonge leeftijd maakt hij indruk met zijn harmonieuze karakter en zijn verfijnde, zeer lange en verleidelijke afdronk. Een wijn die zich in de komende jaren prachtig zal ontwikkelen.
De Tiara is een elegante, complexe wijn met een opvallende frisheid. Door de hoge ligging van de wijngaarden (600 meter) zijn de nachten koel, waardoor de druiven hun zuren behouden. De druiven worden half september geoogst, waarna ze gekoeld naar de kelders worden vervoerd. Ook de vergisting verloopt onder lage temperaturen (8-13°C) in grote oude houten vaten. De lage temperatuur zorgt voor een zeer lange vergisting van soms wel een jaar, waardoor de wijn zacht en complex wordt. De Tiara heeft een uitzonderlijk mooie balans, met tonen van wit fruit, verse kruiden en een subtiele mineraliteit. Delicaat en licht van karakter, met frisse, levendige zuren en een lange, minerale afdronk. Nu al mooi als verfrissend aperitief, maar hij zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen.
De moscatel is een druif met een sterke eigen identiteit, die lichte wijnen geeft met aroma’s van bloesem en citrusfruit. Doel van deze wijn was het maken van een lichte, frisse, jonge wijn, met als basis de frisse zuren en de aromatische expressie van de druif. De druiven worden daarom geoogst op het moment dat aroma’s en zuren perfect met elkaar in balans zijn. Na de oogst worden de druiven gekoeld vervoerd naar de kelders, waar ze door middel van zwaartekracht in traditionele betonnen lagares worden overgedaan. Hier verblijven ze korte tijd op de schilletjes voor het verkrijgen van de typische verfijnde, delicate aroma’s van de moscatel. De vergisting vindt plaats in gekoelde roestvrijstalen tanks, en wordt vlak voor het einde gestopt. Hierdoor blijven er wat restsuikers achter in de wijn, die een mooie balans geven met de uitgesproken zuren in de wijn. De wijn is prachtig helder van kleur en heeft de typische Moscatelaroma’s van bloemen en tropisch fruit. Verrassend fris in de mond, delicaat en vers met een levendige afdronk. Gekoeld (rond de 8 á 10°) drinken. Lekker als verfrissend aperitief, of als lichte afsluiter van een mooi diner.
Zwoele, volle, maar ook elegante portstijl. Verfijnd door zijn zeer doorrijpte, notige karakter, frisse, levendige zuren en een serieuze concentratie. In de smaak tonen van cacao, vijgen, dadels, een hint van koffie en kruidigheid. De afdronk is fijn en zwoel! Een Tawny Port met een leeftijdsindicatie zoals deze ’20 years old’ betekent dat het gaat om een blend van portwijnen van gemiddeld 20 jaar oud. Deze rijpten in Porto’s Vila Nova de Gaia in oude eikenhouten vaten van 550 liter. Een gerijpte Tawny als deze wordt gekenmerkt door complexe aroma’s, frisheid, een aromatische, krachtige neus en een verfijnde smaak.