Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
De Tiara is een elegante, complexe wijn met een opvallende frisheid. Door de hoge ligging van de wijngaarden (600 meter) zijn de nachten koel, waardoor de druiven hun zuren behouden. De druiven worden half september geoogst, waarna ze gekoeld naar de kelders worden vervoerd. Ook de vergisting verloopt onder lage temperaturen (8-13°C) in grote oude houten vaten. De lage temperatuur zorgt voor een zeer lange vergisting van soms wel een jaar, waardoor de wijn zacht en complex wordt. De Tiara heeft een uitzonderlijk mooie balans, met tonen van wit fruit, verse kruiden en een subtiele mineraliteit. Delicaat en licht van karakter, met frisse, levendige zuren en een lange, minerale afdronk. Nu al mooi als verfrissend aperitief, maar hij zal zich de komende jaren nog verder ontwikkelen.
In de Vertente komt alles op een perfecte manier samen: de voor Douro-wijnen zo kenmerkende aromaconcentratie en tonen van vers, fris fruit, gecombineerd met de prachtige elegantie die je in alle wijnen van Niepoort terug vindt. De druiven komen deels van de oude wijnranken in de Pinhão-vallei, en deels van de jonge stokken in de Tedo-vallei. Voor deze wijn worden in de wijngaarden alleen de beste druiven geselecteerd, gevolgd door een tweede zorgvuldige selectie in de kelder. De vergisting verloopt in RVS vaten, waarna de wijn maar liefst 22 maanden in Franse barriques rijpt. De wijn is intens in kleur, geur en smaak. Dieprood van kleur, met geconcentreerde aroma’s van verse bosvruchten, donkere chocolade en frisse zuren. De lange houtrijping maakt de stevige tannines zachter, en geeft de wijn spannende rokerige en kruidige tonen. Een krachtige wijn, die nu al een mooie balans laat zien tussen kracht en verfijning, maar zich de komende jaren nog verder zal ontwikkelen.
De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif. Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.
De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif. Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.
Lagar de Baixo is een klassiek voorbeeld van een wijn gemaakt van het Portugese druivenras Baga. Stevigheid en concentratie in perfecte harmonie met complexiteit en verfijning. Robijnrood in het glas, aroma’s van rood fruit en groene kruiden met een zwoele houttoets. Zacht en stoer in één glas. De complexe, lange afdronk verraadt een prima bewaarpotentieel.
Dirk van der Niepoort was al enige tijd geïntrigeerd door het druivenras Baga en vond het dan ook hoog tijd om zijn passie hier op los te laten. Na een zoektocht van een paar jaar stuitte hij op enkele percelen in goede conditie aangeplant met 80 tot zelfs 150 jaar oude druivenranken. In 2012 is de eerste jaargang Quinta de Baixo “Poeirinho” (de grote zus van Lagar de Baixo) gemaakt. In deze Lagar de Baixo, worden druiven afkomstig van jongere percelen als Montarro (waar de druivenranken nog steeds minstens 15 jaar oud zijn) gecombineerd met druivenranken van de eerdergenoemde oudere percelen. Eénmaal getreden, ingeweekt en vergist in ‘lagares’ wordt de wijn voor 20 maanden in kleine eikenhouten vaten van 225 liter opgevoed. Een gulle, volrijpe geur met rood fruit en groene kruiden is in heerlijke harmonie met de houttoets. Zwoele tannines geven de wijn zijn vulling, maar de wijn bezit voldoende zuren om de frisheid te behouden. Alles draait ook in dit kleine zusje van “Poerinho” om het evenwicht en de complexe, lange afdronk verraad een prima bewaarpotentieel.
De Passi Reali Da Uve in Apassimento, is volledig biologisch. De druiven worden drie weken lang gedroogd op de wijnstokken, een unieke techniek die de wijn speciaal maakt. Door deze Appassimento techniek wordt de wijn voller en ronder. In de geur een prachtig vol boeket van zwarte kersen, bramen, pruimen, vijgen. Zeer zacht met nuances van fruitige noten en gekonfijte donkere bessen aangevuld met chocolade.
Een mousserende wijn, net als Champagne gemaakt volgens de méthode traditionnelle. De druiven groeien in wijngaarden met een zandbodem, die ze een natuurlijke hoge zuurgraad meegeeft. Ze worden geoogst op het moment dat de suikers en zuren perfect met elkaar in balans zijn. De jonge basiswijn ondergaat een tweede vergisting op de fles, waardoor hij een mooie mousse en zachte, complexe tonen ontwikkelt. Tijdens deze tweede vergisting worden de flessen regelmatig met de hand gedraaid. Na de dégorgement (het verwijderen van de dode gistcellen) worden geen suikers aan de wijn toegevoegd. De wijn is heerlijk fruitig, elegant en harmonieus, met frisse tonen van vers citrusfruit en een vleugje toast. Puur en zuiver van smaak, met een mooie zachte mousse.
Quinta de Saes tinto is gemaakt van druivenrassen Touriga Nacional, Tinta Roriz en Alfrocheiro. Eerst gefermenteerd in roestvrij staal bij een gecontroleerde temperatuur, waarna rijping van 12 maanden in Franse eiken vaten plaatsvond.
Intense en fijne aroma’s met rijp rood fruit, mooi geïntegreerde tannines en een lange aantrekkelijke afdronk.
De Valle do Homem Vinho Verde is een sprankelende en verfrissende wijn die de unieke terroir en het milde klimaat van de Minho-regio weerspiegelt. Proef de verfrissende charme van Portugal in elk glas. Grapefruit, Limoen en groene appeltjes met een lekker zuurtje op het eind. Heerlijk bij Garnalen van de grill of bijvoorbeeld Ceviche.
De Antique Amontillado wordt na 5 jaar florrijping versterkt tot een hoger alcoholpercentage, en rijpt dan zonder florlaag nog gedurende 15 jaar in het solerasysteem. Doordat de wijn niet langer door de florlaag tegen zuurstof wordt beschermd ondergaat de wijn een oxidatieve rijping, waarbij hij donkerder van kleur wordt en oxidatieve tonen ontwikkelt.
De amberkleurige sherry is elegant en aromatisch, met uitgesproken aroma’s van amandelen en noten. Zacht en complex van smaak met een mooie frisse afdronk.
De Antique Fino is een droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping van 9 jaar volgens het traditionele solerasysteem. Na de rijping wordt de wijn nogmaals versterkt tot een alcoholpercentage van 17%. De wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond, die de wijn een prachtige verfijning geeft.
De wijn heeft delicate, elegante aroma’s met herkenbare tonen van flor en noten. In de smaak is hij fris en elegant met tonen van hazelnoten, licht vanille, olijven en wat ziltigheid.
De Antique Oloroso wordt na de vergisting versterkt tot een hoger alcoholpercentage, en rijpt dan zonder florlaag gedurende 20 jaar in het solerasysteem. Doordat de wijn niet door een florlaag tegen zuurstof wordt beschermd ondergaat de wijn een oxidatieve rijping, waarbij hij donkerder van kleur wordt en oxidatieve tonen ontwikkelt.
De wijn heeft een complexe neus met aroma’s van noten, amandelen, gebrande suiker en wat rokerigheid. In de smaak zacht en rond, met tonen van noten, butterscotch en gedroogd fruit. De afdronk is lang en droog.
De donkere, amberkleurige wijn heeft een complexe neus met aroma’s van walnoot, caramel, mandarijn en wat florale en aardse tonen. In de smaak wisselen frisse, droogzoete en zilte tonen elkaar af met tonen van rozijnen, gebrande karamel, gedroogde vijgen, gekonfijte mandarijn en vanille. Vol maar ook zeer verfijnd en zuiver van smaak met een lange afdronk met zachte, levendige zuren.
De Classic Fino is een strakke, droge, lichtgouden sherry met de typerende florrijping van 5 jaar volgens het traditionele solerasysteem. De versterkte wijn van 100% palamino-druiven komt van de kalkrijke witte Albariza grond en heeft lichte gisttonen en nuances van bloesem, amandel en gebrande nootjes. Aangenaam en licht van smaak met een frisse, droge afdronk.
De Classic Manzanilla is een ingetogen, lichte sherry met de typerende florrijping van 3 jaar volgens het traditionele solerasysteem. Deze sherry rijpt in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda, waar de unieke manzanilla-flor rondwaart. Licht en fris van karakter, met subtiele tonen van walnoten en de flor. Zeer delicaat en zuiver van smaak met licht zilte tonen.