Vinhos Barbeito
Op het warme eiland Madeira worden al jarenlang gecontroleerd oxidatieve wijnen gemaakt. Deze wijnen zijn in de basis vergelijkbaar met Port omdat ze allebei versterkt worden door de toevoeging van alcohol maar het proces daarna is toch anders. Madeira wordt kortgezegd oxidatief opgevoed. Dat betekent dat de wijn voor een langere tijd op een warme temperatuur bewaard wordt. Deze methode heet ”canteiro”. Vaten met de jongste wijnen worden op de bovenste etage van het rijpingshuis geplaatst omdat dat het warmste gedeelte is. Na verloop van tijd verplaatst de wijn zich steeds verder naar beneden waardoor er een rustige oxidatie ontstaat.
Oude Madeira
Madeira kan heel oud worden omdat de wijn al oxideert tijdens het proces. De wijn is als het ware al geoxideerd en dus onbeperkt houdbaar. Er zijn zelfs nog flessen uit 1700 op de markt, daar moet je uiteraard wel je portemonnee voor trekken!
Verschillen
Barbeito maakt een aantal verschillende stylen. De 5 years old is onze meest verkochte van allemaal. Daarnaast kennen we ook de 10 years en uiteraard de Single Cask. Deze laatstgenoemde zijn hele bijzondere Madeira’s omdat het vaak om hele kleine oplage gaat, slechts enkele vaten worden één keer in de zoveel tijd gebotteld. Dan zijn er nog de Frasqueira’s, deze Madeira is gemaakt van één of meerdere vaten uit één jaargang. De Frasqueira kan enorm lang mee en dit zijn dan ook de meest prestigieuze wijnen van Madeira.
Bewaren
Het bijzondere van Madeira is je het prima een tijd open kan houden. In de kelder is het wel belangrijk dat de flessen rechtop staan omdat de wijn een enorm hoge zuurgraad heeft want dat kan de kurk aantasten.