Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Versterkt > Madeira
De Boal wordt op Madeira ook wel Malvasia fina genoemd. Wijnen van deze druif zijn halfzoet van smaak en hebben een rijk en vol karakter. Voor deze Boal 10 years old rijpt de wijn gedurende 10 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie amber-bruine kleur met oranje nuances en ruikt intens naar sinaasappelschil, hout, honing en rijp fruit. In de smaak is de wijn zwoel en weelderig zoet, overgaand in een lange, elegante afdronk met een levendig fris zuurtje. Een volle, rijke wijn die uitblinkt in verfijning.
De Malvasia wordt op Madeira ook wel ‘Malmsey’ genoemd. Wijnen van deze druif zijn zoet van smaak en hebben een rijp en intens karakter. De druiven komen uit wijngaarden in het noordoostelijke deel van het eiland, waar de vruchtbare bodem en het bijzondere microklimaat zorgen voor perfect rijpe druiven met een mooie frisheid. Voor deze Malvasia Old Reserve 10 Year Old rijpt de wijn ruim 10 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De heldere goudkleurige wijn heeft intense aroma’s van rijpe citrus, honing, chocola, amandelen en wat bloesem. In de smaak is de wijn diep, vol en eindeloos lang met ronde, frisse zuren in de afdronk. Dik en weelderig van karakter, maar met een verfrissende elegantie.
Wijnen van de Sercial zijn droog van smaak en hebben een fris, mineraal karakter. Voor deze Sercial 10 Year Old rijpt de wijn gedurende 10 tot 14 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie goudbruine kleur met groene reflecties. In de neus uitnodigende aroma’s van gedroogd fruit, dennennaalden en rozijnen. De wijn zet intens en complex in met citrus, amandelen en hazelnoten. De lange rijping op houten vaten zorgt voor oxidatieve tonen met rijke aroma’s van rijpe abrikozen en appels. De afdronk is lang en complex, met tonen van noten, caramel en fris citrusfruit. Een boeiend en karakteristiek glas wijn.
De Boal wordt op Madeira ook wel Malvasia fina genoemd. Wijnen van deze druif zijn halfzoet van smaak en hebben een rijk en vol karakter. Voor deze Boal 5 year old rijpt de wijn gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie honing-strogele kleur en ruikt intens naar rozijntjes, chocola en melasse, met tonen van hazelnoten, walnoten en amandelen en geconfijte vruchten zoals vijg, dadel en pruim. In de smaak is de wijn vol en weelderig zoet, met complexe notige tonen en een vleugje rokerigheid. De afdronk is lang en elegant met een opwekkend fris zuurtje. Een zeer geliefde wijn door zijn balans en rijkdom.
De Barbeito Delvino is een droge madeira en wordt gemaakt van een blend van Tinta Negra Mole en Sercial druiven. Voor deze Delvino 5 Year Old rijpen de wijnen gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De prachtig honingkleurige wijn heeft intense aroma’s van geconfijt fruit, honing en rijke, rijpe roostertonen. In de smaak is de wijn bijzonder zacht en vol, eindigend in een lange afdronk met een opwekkende frisse zuren. Een gulle, zwoele wijn met finesse.
De Malvasia wordt op Madeira ook wel ‘Malmsey’ genoemd. Wijnen van deze druif zijn zoet van smaak en hebben een rijp en intens karakter. De druiven komen uit wijngaarden in het noordoostelijke deel van het eiland, waar de vruchtbare bodem en het bijzondere microklimaat zorgen voor perfect rijpe druiven met een mooie frisheid.
Voor deze Malvasia 5 year old rijpt de wijn gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De goudkleurige wijn heeft warme aroma’s van geroosterde amandelen, honing en een lichte rokerigheid. In de smaak is de wijn zwoel en zoet, met tonen van gekaramelliseerde suiker en ronde, frisse zuren in de afdronk. Dik en weelderig van karakter, maar met een verfrissende elegantie.
Voor deze Rainwater 5 years old rijpen de wijnen van de Tinta Negra en de Verdelho gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De wijn heeft een mooie gouden gloed. In de neus verleidelijke aroma’s van amandelen, noten, caramel en geconfijt fruit. Zijdezacht en vol van smaak, waarbij de zoete en zure componenten prachtig met elkaar in evenwicht zijn. De afdronk is lang en zwoel, met een verkwikkend fris zuurtje.
Vinhos Barbeito
Op het warme eiland Madeira worden al jarenlang gecontroleerd oxidatieve wijnen gemaakt. Deze wijnen zijn in de basis vergelijkbaar met Port omdat ze allebei versterkt worden door de toevoeging van alcohol maar het proces daarna is toch anders. Madeira wordt kortgezegd oxidatief opgevoed. Dat betekent dat de wijn voor een langere tijd op een warme temperatuur bewaard wordt. Deze methode heet ”canteiro”. Vaten met de jongste wijnen worden op de bovenste etage van het rijpingshuis geplaatst omdat dat het warmste gedeelte is. Na verloop van tijd verplaatst de wijn zich steeds verder naar beneden waardoor er een rustige oxidatie ontstaat.
Oude Madeira
Madeira kan heel oud worden omdat de wijn al oxideert tijdens het proces. De wijn is als het ware al geoxideerd en dus onbeperkt houdbaar. Er zijn zelfs nog flessen uit 1700 op de markt, daar moet je uiteraard wel je portemonnee voor trekken!
Verschillen
Barbeito maakt een aantal verschillende stylen. De 5 years old is onze meest verkochte van allemaal. Daarnaast kennen we ook de 10 years en uiteraard de Single Cask. Deze laatstgenoemde zijn hele bijzondere Madeira’s omdat het vaak om hele kleine oplage gaat, slechts enkele vaten worden één keer in de zoveel tijd gebotteld. Dan zijn er nog de Frasqueira’s, deze Madeira is gemaakt van één of meerdere vaten uit één jaargang. De Frasqueira kan enorm lang mee en dit zijn dan ook de meest prestigieuze wijnen van Madeira.
Bewaren
Het bijzondere van Madeira is je het prima een tijd open kan houden. In de kelder is het wel belangrijk dat de flessen rechtop staan omdat de wijn een enorm hoge zuurgraad heeft want dat kan de kurk aantasten.