Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
De druiven voor deze wijn worden traditioneel met de voeten getreden in lagares, waarna het sap langdurig in contact blijft met de schillen. Dit proces zorgt voor een intense aromatische concentratie en extra complexiteit. Wanneer de wijn halfzoet is, wordt de vergisting gestopt door toevoeging van wijnalcohol. Vervolgens rijpt de wijn een jaar in grote eikenhouten vaten, waarna hij minimaal drie jaar verder rijpt in kleinere vaten. Dit rijpingsproces geeft de wijn zijn heldere gouden kleur, frisse nootachtige aroma’s en subtiele tonen van ingetogen fruit. In de mond is hij medium zoet, met een perfecte balans tussen aroma’s en alcohol, wat zorgt voor een verfijnde structuur en een unieke drinkervaring.
Het is voor het eerst dat Niepoort deze 10 years old White maakt. Een aantal van de oude White ports bleek van zo’n uitzonderlijke kwaliteit, dat Niepoort besloot ze als een blend te bottelen. Door de lange schilweking en het oxidatieve rijpingsproces ontstaat een klassieke stijl wijn. Iedere port rijpt afzonderlijk een jaar op grote eikenhouten vaten, en wordt daarna overgestoken naar kleinere vaten waar de wijnen gedurende een periode van 7 tot 15 jaar verder rijpen. De blending van de verschillende jaargangen vindt plaats door meesterblender José Nogueira.
Het resultaat is een prachtige goudkleurige wijn met een complex aroma met geconfijte sinaasappelschil, gedroogde vijgen, geroosterde amandelen, walnoten en tonen van bloesem en honing. De wijn is verfijnd en evenwichtig van smaak, met levendige zuren die mooi in balans zijn met het zoete karakter. Je proeft gedroogde appeltjes, rozijnen, amandel en wat honing. De afdronk is lang en zacht, met een aangename frisheid en elegantie.
Niepoort maakt deze geweldige, ongefilterde Ruby port met trots van Vintageport waardige druiven. De Crusted heeft het karakter van een Ruby port. Hij heeft een intense, donkerrode kleur. Een enorme concentratie aan kersenfruit, pure cacao en kruidigheid spatten het glas uit. De neus is complex met aroma’s van donkere pruimen, kersen en een vleugje mint. De krachtige smaak wordt gevolgd door fluwelen tannines. Decanteren is ons advies, maar gooi het depot niet weg: “peper” je steak ermee in en blijf genieten!
De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif. Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.
De Dócil Loureiro wordt volledig gemaakt van Loureiro-druiven, die van oorsprong uit de Lima-vallei komt. Met deze wijn wil Niepoort een perfecte afspiegeling geven van de bijzondere terroir van het gebied en van de karaktereigenschappen van de druif. Door de gematigde temperatuur en de koele nachten kunnen de druiven langzaam rijpen, zonder daarbij hun kenmerkende frisheid te verliezen. De oogst vindt relatief vroeg plaats, waarna het sap op lage temperaturen vergist. De Docíl Loureiro is een vederlichte, elegante en levendige witte wijn met aroma’s van bloemen, citrusfruit en steranijs. De wijn is heerlijk verfrissend en aromatisch van smaak, met een goede balans en een lange, minerale afdronk.
De moscatel is een druif met een sterke eigen identiteit, die lichte wijnen geeft met aroma’s van bloesem en citrusfruit. Doel van deze wijn was het maken van een lichte, frisse, jonge wijn, met als basis de frisse zuren en de aromatische expressie van de druif. De druiven worden daarom geoogst op het moment dat aroma’s en zuren perfect met elkaar in balans zijn. Na de oogst worden de druiven gekoeld vervoerd naar de kelders, waar ze door middel van zwaartekracht in traditionele betonnen lagares worden overgedaan. Hier verblijven ze korte tijd op de schilletjes voor het verkrijgen van de typische verfijnde, delicate aroma’s van de moscatel. De vergisting vindt plaats in gekoelde roestvrijstalen tanks, en wordt vlak voor het einde gestopt. Hierdoor blijven er wat restsuikers achter in de wijn, die een mooie balans geven met de uitgesproken zuren in de wijn. De wijn is prachtig helder van kleur en heeft de typische Moscatelaroma’s van bloemen en tropisch fruit. Verrassend fris in de mond, delicaat en vers met een levendige afdronk. Gekoeld (rond de 8 á 10°) drinken. Lekker als verfrissend aperitief, of als lichte afsluiter van een mooi diner.
Lagar de Baixo is een klassiek voorbeeld van een wijn gemaakt van het Portugese druivenras Baga. Stevigheid en concentratie in perfecte harmonie met complexiteit en verfijning. Robijnrood in het glas, aroma’s van rood fruit en groene kruiden met een zwoele houttoets. Zacht en stoer in één glas. De complexe, lange afdronk verraadt een prima bewaarpotentieel.
Dirk van der Niepoort was al enige tijd geïntrigeerd door het druivenras Baga en vond het dan ook hoog tijd om zijn passie hier op los te laten. Na een zoektocht van een paar jaar stuitte hij op enkele percelen in goede conditie aangeplant met 80 tot zelfs 150 jaar oude druivenranken. In 2012 is de eerste jaargang Quinta de Baixo “Poeirinho” (de grote zus van Lagar de Baixo) gemaakt. In deze Lagar de Baixo, worden druiven afkomstig van jongere percelen als Montarro (waar de druivenranken nog steeds minstens 15 jaar oud zijn) gecombineerd met druivenranken van de eerdergenoemde oudere percelen. Eénmaal getreden, ingeweekt en vergist in ‘lagares’ wordt de wijn voor 20 maanden in kleine eikenhouten vaten van 225 liter opgevoed. Een gulle, volrijpe geur met rood fruit en groene kruiden is in heerlijke harmonie met de houttoets. Zwoele tannines geven de wijn zijn vulling, maar de wijn bezit voldoende zuren om de frisheid te behouden. Alles draait ook in dit kleine zusje van “Poerinho” om het evenwicht en de complexe, lange afdronk verraad een prima bewaarpotentieel.