Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > 13,5%
Na diverse projecten met verschillende partners in de Alentejo besloot Dirk Niepoort letterlijk het heft in eigen handen te nemen en het bijzondere gebied rondom Portalegre in de Alto Alentejo zelf te gaan ontdekken. Sempar betekent letterlijk ‘ongeëvenaard’, “uniek”, “onvergelijkbaar’, een naam die de filosofie van Niepoort perfect weergeeft: het maken van ongecompliceerde wijnen, die de wijngaarden waar ze vandaan komen maximaal weergeven. Dirk Niepoort heeft grote bewondering voor het gebied rondom Portalegre. De combinatie van de graniet en leisteen bodems met de hoogte van de Serra de S. Mamede zorgen voor elegante, harmonieuze wijnen met een mooie frisheid.
De wijn is een blend van verschillende inheemse blauwe druivenrassen, die groeien in oude wijngaarden van meer dan 70 jaar oud. Het grootste deel wordt ontsteeld en licht gekneusd, waarna het sap vergist in betonnen amfora’s. Na de vergisting rijpt de wijn gedurende 36 maanden verder in deze amfora’s. De wijn heeft een prachtige balans tussen sappig rijp fruit en frisse zuren. Harmonieus, met een mooie structuur, verfijnde zuren en subtiele tannines. Een bijzondere wijn met een groot rijpingspotentieel.
Na de oogst worden de druiven met de hand geselecteerd (table de tris) en op de most wordt 1 dag op 5 graden een onttroebeling toegepast. Dat verhoogt de rijkdom, de fruitintensiviteit maar men riskeert bovendien onzuiverheden in de most. Die onzuiverheden zijn zeker niet te achterhalen in deze prachtige, zuivere witte wijn. Ja, ook wit kunnen de Ollier’s erg goed maken. In de neus honing, perzik en veel rijp zacht fruit. De volle smaak is zacht, breed en volumineus zonder “overdone” te zijn. Een voor Zuid-Frankrijk slanke wijn met hoge mineraliteit. In de lange afdronk een licht bittertje dat juist de wijn zo karaktervol maakt. Drinken tussen 1-4 jaar na de oogst.
Richting het oogstseizoen steekt er in de loop van de middag een verkoelende bries op vanuit de False Bay, die ervoor zorgt dat de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen zonder hun frisheid te verliezen. De druiven worden vroeg in het seizoen geoogst tijdens de koele ochtenduren. Na de oogst worden de druiven geperst en wordt het sap overgedaan in roestvrijstalen tanks, waar het vergist onder gecontroleerde temperaturen. De wijn rijpt nog enkele weken op de lies.
Dit is Chardonnay in zijn puurste vorm! Geen houtrijping, dus puur, sappig fruit. Aroma’s van meloen, perzik en fris citrusfruit worden aangevuld met bloesem en minerale tonen. Een ongecompliceerde, uitnodigende Chardonnay.
Een intense wijn waarin de elegantie van de Touriga Nacional druif en frisse levendigheid van de Baga druif samenkomen. Met een aroma’s van bosvruchten toont deze wijn haar kracht, complexiteit en verfijndheid.