MontRubí

Klik voor filter Toont alle 6 resultaten
Wijntype
Prijs
Wijnland
Zoetheid
Regio
Wijnhuis
Druivenras
Druivenras
Filter Sluiten
Bekijk als
Pagina
1
/ 1
  • Montrubí – WHITE Xarel-Lo 2018

    Spanje, Penèdes, Xarello

     12,95
    De WHITE is volledig gemaakt van Xarel.lo, een inheems druivenras dat in dit gebied vooral wordt gebruikt in mousserende wijnen (Cava). Maar steeds meer wijnmakers ontdekken dat stille wijnen van deze druif zeer interessant kunnen zijn, met soms zelfs een enorm rijpingspotentieel.De druiven groeien in hoge wijngaarden met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De bodem is hier arm aan voedingsstoffen, maar de Xarel.lo voelt zich juist in deze omstandigheden prima thuis. Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. Zodra de vergisting op gang is worden de druiven geperst. De wijn rijpt uiteindelijk nog lange tijd op de lies (dode gistcellen), waardoor hij ronder en complexer wordt.De wijn is jong en levendig van karakter met zoete, kruidige tonen van de venkelknol en het groen van de venkel en aroma’s van frisse groene appels, peer, ananasschil en wat tonen van jasmijnbloesem. In de smaak is de wijn rond en zacht met intense fruittonen, een spannende kruidigheid en een frisse, opwekkende mineraliteit.
  • Montrubí – BLACK Garnatxa 2019

    Spanje, Penèdes, Garnatxa

     12,95

    MontRubí is een relatief jong wijnhuis met een zeer uitgesproken, eigenzinnige kijk op wijn maken. Het huis ligt in het binnenland van de Penedès, zo’n 60 km ten westen van Barcelona, op de hellingen van het Catalaanse kustgebergte.  De wijngaarden liggen op 600 m hoogte omringd door dennenbomen en wilde planten en kruiden. De naam MontRubí verwijst naar de bergachtige omgeving van het wijnhuis en de wijngaarden. Het werd in 1984 opgericht door de familie Peris, die het oude landhuis l’Avella kocht en het verbouwde tot winery.

    In de wijngaarden wordt gestreefd naar balans in de druivenstokken, de druiven en de bodem. MontRubí werkt daarom volgens biologisch-dynamische principes. Voor het bewerken en onderhouden van de wijngaarden wordt gebruik gemaakt van speciale preparaten en in de wijngaarden mag andere, autochtone begroeiing zijn gang gaan. Zo wordt de biodiversiteit in de wijngaarden gestimuleerd, wat ten goede komt aan de gezondheid van de druivenstokken en de druiven.

    Ook in de kelders werkt de familie zo natuurlijk mogelijk. Sulfiet wordt minimaal gebruikt -in plaats daarvan krijgen de wijnen een lange rijping op de lies, van nature rijk aan antioxidanten. Vergisting en rijping verloopt op verschillende manieren. Zo gebruikt het huis cementen eieren, traditionele amfora’s van klei en vaten van Frans eikenhout. Door alle handelingen handmatig te verrichten hebben de wijnmakers een zeer nauwkeurige controle op alles wat er in de wijngaarden en in de kelder gebeurt.

    Het belang dat MontRubí hecht aan het behoud van de identiteit van het gebied blijkt uit het bijzondere Gaintus project. MontRubí startte dit project in 2000 met het herstellen en opnieuw aanplanten van de sumoll, een lokale druif die na de phylloxera bijna helemaal verdwenen was uit het gebied. Als één van de weinige Spaanse wijnhuizen maken zij verschillende wijnen van 100% sumoll.

  • Montrubí Durona Parellada 2016

    Spanje, Penèdes, Parellada

     17,50

    De Durona Parellada is volledig gemaakt van de parellada-druif, een inheems druivenras dat in dit gebied vooral wordt gebruikt in mousserende wijnen (Cava). Maar bij MontRubí weten ze inmiddels dat stille wijnen van deze druif zeer interessant kunnen zijn, met soms zelfs een enorm rijpingspotentieel.

    Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. Zodra de vergisting op gang is worden de druiven geperst. Als de vergisting bijna ten einde is wordt de wijn overgedaan in amfora’s van klei, waar de wijn zonder controle van de temperatuur verder vergist. Hierin rijpt de wijn nog 4 tot 6 maanden op de lies (dode gistcellen), waardoor hij ronder en complexer wordt. De vergisting en rijping op de amfora’s zorgt voor een subtiele interactie met zuurstof waardoor de wijn zich verder ontwikkelt.

    De wijn heeft subtiele, elegante aroma’s van heidebloesem en appel- en perenbloesem. Zacht en uitnodigend van smaaak, met een ongelooflijke lengte en ronde, minerale tonen. Een wijn met een uniek, bijzonder karakter van een druif die zelden solo in een wijn wordt gebruikt.

  • Montrubí Durona 2008

    Spanje, Penèdes, Garnatxa, Sumoll

     17,50

    Durona is de naam van het gebied op het landgoed van l’Avella waar de sumoll-druiven groeien. De wijn is een blend van sumoll met garnacha. Na de oogst worden de druiven licht gekneusd, waarna ze onder koude temperaturen in grote foeders een schilweking ondergaan. Tijdens de vergisting blijft de wijn nog 45 dagen in contact met de schilletjes, waardoor de wijn zijn diepe kleur en krachtige aroma’s krijgt. De wijn rijpt gedurende 12 maanden op vaten van Frans eikenhout, waarvan een deel nieuw.

    De wijn heeft een complexe neus met wilde bosvruchten, bosaardbeitjes en zoete specerijen, aangevuld met subtiele minerale tonen. De smaak is uitnodigend en verleidelijk, met tonen van rijp donker fruit, mediterrane kruiden en delicate vanille- en houttonen.  Door de wijn een paar uur van te voren te decanteren komen zijn delicate aroma’s nog beter tot zijn recht.

  • Montrubí Gaintus Vertical 2008

    Spanje, Penèdes, Sumoll

     41,75
    De wijn wordt volledig gemaakt van de sumoll, een is een eerbetoon aan deze inheemse ‘vergeten’ druif. De druiven groeien in hoge wijngaarden met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De bodem is hier arm aan voedingsstoffen, maar de sumoll voelt zich juist in deze omstandigheden prima thuis. Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. De vergisting verloopt in grote oude vaten met behulp van de natuurlijke gisten. Na de vergisting worden de druiven zacht geperst en rijpt de wijn gedurende 12 maanden verder in oude vaten van 300 liter.Gaintus Vertical is een complexe, levendige wijn. Intens robijnrood van kleur, met een uitnodigende geur van sappige kersen en gerookt cederhout, aaangevuld met subtiele tonen van mediterrane kruiden. De smaak is zacht, rijp en kruidig, met een mooie balans tussen rijp fruit en levendige zuren. De afdronk is lang en complex met tonen van verse kersen en een mooie mineraliteit.
  • OUT OF STOCK

    Montrubí Gaintus Radical 2017

    Spanje, Penèdes, Sumoll

     17,95
    De wijn wordt volledig gemaakt van de sumoll, een is een eerbetoon aan deze inheemse ‘vergeten’ druif. De druiven groeien in hoge wijngaarden met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De bodem is hier arm aan voedingsstoffen, maar de sumoll voelt zich juist in deze omstandigheden prima thuis. Na de handmatige oogst volgt een korte schilweking. De vergisting verloopt in grote oude vaten met behulp van de natuurlijke gisten. Na de vergisting worden de druiven zacht geperst en rijpt de wijn gedurende 4 maanden verder in oude vaten van 300 liter.De wijn is krachtig in de neus, met aroma’s van rode bessen, zwarte kersen en een vleugje rozenbloesem. Uitnodigend en fris van smaak, met sappig fruit, zachte, ronde tannines een harmonieuze zuren. Een wijn die het karakter van deze bijzondere druif perfect weergeeft.

Collectie: MontRubí