Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Versterkt > Port > Pagina 3
De druiven voor deze wijn worden traditioneel met de voeten getreden in lagares, waarna het sap langdurig in contact blijft met de schillen. Dit proces zorgt voor een intense aromatische concentratie en extra complexiteit. Wanneer de wijn halfzoet is, wordt de vergisting gestopt door toevoeging van wijnalcohol. Vervolgens rijpt de wijn een jaar in grote eikenhouten vaten, waarna hij minimaal drie jaar verder rijpt in kleinere vaten. Dit rijpingsproces geeft de wijn zijn heldere gouden kleur, frisse nootachtige aroma’s en subtiele tonen van ingetogen fruit. In de mond is hij medium zoet, met een perfecte balans tussen aroma’s en alcohol, wat zorgt voor een verfijnde structuur en een unieke drinkervaring.
Het is voor het eerst dat Niepoort deze 10 years old White maakt. Een aantal van de oude White ports bleek van zo’n uitzonderlijke kwaliteit, dat Niepoort besloot ze als een blend te bottelen. Door de lange schilweking en het oxidatieve rijpingsproces ontstaat een klassieke stijl wijn. Iedere port rijpt afzonderlijk een jaar op grote eikenhouten vaten, en wordt daarna overgestoken naar kleinere vaten waar de wijnen gedurende een periode van 7 tot 15 jaar verder rijpen. De blending van de verschillende jaargangen vindt plaats door meesterblender José Nogueira.
Het resultaat is een prachtige goudkleurige wijn met een complex aroma met geconfijte sinaasappelschil, gedroogde vijgen, geroosterde amandelen, walnoten en tonen van bloesem en honing. De wijn is verfijnd en evenwichtig van smaak, met levendige zuren die mooi in balans zijn met het zoete karakter. Je proeft gedroogde appeltjes, rozijnen, amandel en wat honing. De afdronk is lang en zacht, met een aangename frisheid en elegantie.
Niepoort maakt deze geweldige, ongefilterde Ruby port met trots van Vintageport waardige druiven. De Crusted heeft het karakter van een Ruby port. Hij heeft een intense, donkerrode kleur. Een enorme concentratie aan kersenfruit, pure cacao en kruidigheid spatten het glas uit. De neus is complex met aroma’s van donkere pruimen, kersen en een vleugje mint. De krachtige smaak wordt gevolgd door fluwelen tannines. Decanteren is ons advies, maar gooi het depot niet weg: “peper” je steak ermee in en blijf genieten!