Geen producten in de winkelwagen.
Geen producten in de winkelwagen.
&WINE > Soort wijn > Versterkt > Port
Niepoort maakt deze geweldige, ongefilterde Ruby port met trots van Vintageport waardige druiven. De Crusted heeft het karakter van een Ruby port. Hij heeft een intense, donkerrode kleur. Een enorme concentratie aan kersenfruit, pure cacao en kruidigheid spatten het glas uit. De neus is complex met aroma’s van donkere pruimen, kersen en een vleugje mint. De krachtige smaak wordt gevolgd door fluwelen tannines. Decanteren is ons advies, maar gooi het depot niet weg: “peper” je steak ermee in en blijf genieten!
De Niepoort Rabbit Dry White is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Ruby Dum’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Rabbit Dry White wordt op een traditionele manier gemaakt. Door de wijn lange tijd op de schilletjes te laten inweken ontwikkelt hij extra aromaconcentratie en complexiteit. Pas wanneer de wijn bijna volledig is vergist wordt wijnalcohol toegevoegd om de vergisting te stoppen. De verschillende wijnen rijpen minstens 3,5 jaar in kleine eikenhouten vaten voordat ze worden geblend tot de uiteindelijke Rabbit Dry White Port. Het resultaat is goudkleurige wijn met een heerlijke volle smaak van noten en amandelen met een hint van honing, die overgaat in een frisse, geconcentreerde afdronk.
De NAT’COOL Trudy heeft een robijnrode kleur van middelmatige intensiteit en biedt een weelderig aroma van kersen en zwarte pruimen, met een prachtige puurheid en frisheid. In de mond proef je de levendige, primaire fruittonen, harmonieus gecombineerd met een verleidelijke zuurgraad en verfijnde tannines. De druiven, afkomstig uit Vale de Mendiz in de Cima Corgo, worden op traditionele wijze met de voeten getreden en gefermenteerd in stenen lagares. Het rijpen gebeurt in grote, oude houten vaten in de koele kelders van Vila Nova de Gaia.
De druiven voor de Ruby Port komen van oude wijngaarden in de Cima Corgo regio in de Douro Vallei. De wijn rijpt in grote houten vaten in de kelders in Vila Nova de Gaia. Fonkelend robijnrood in het glas met een zwoele, open geur van (kersen)fruit, kruiden en chocola. Levendige aroma’s van rijp zwart fruit en een mooie mineraliteit. Een complexe en tegelijkertijd een zeer ‘drinkbare’ port die heerlijk zacht en soepel is van smaak; wederom volop fruit (kersen in het bijzonder), vurig en sappig, met een fijn bittertje en zachte tannines. Een jeugdige en toegankelijke port!
De Niepoort Ruby Dum is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Rabbit Dry White’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Ruby Dum vormt samen met de Tawny Dee een identieke tweeling, die beiden volledig van karakter verschillen. Ze zijn gemaakt van dezelfde druivenrassen uit dezelfde oude wijngaarden in de Cima Corgo regio. De Ruby Dum rijpt 3 jaar lang op grote eikenhouten vaten, waardoor het hout nauwelijks invloed heeft op de smaak en hij zijn jonge, fruitige karakter behoudt. Deze donkerrode port heeft levendige aroma’s van vers zwart fruit, aangevuld met tonen van donkere chocolade en een verfijnde mineraliteit. Fruitig, geconcentreerd en elegant, en daardoor zeer toegankelijk.
De druiven voor deze wijn komen van druivenstokken met een van nature lage opbrengst, waardoor de druiven extra aromaconcentratie hebben. Na het vergisten en versterken van de wijn rijpt hij minimaal 3,5 jaar in eikenhouten vaten, waar hij zijn verfijnde, evenwichtige karakter ontwikkelt. De Tawny Port is steenrood van kleur met tawny accenten. De wijn heeft een delicaat, nootachtig aroma met gedroogde vruchten en karamel. Jong en fruitig van karakter, met zoete, zachte tannines en een lange afdronk. Een port met pit!
Zwoele, volle, maar ook elegante portstijl. Verfijnd door zijn zeer doorrijpte, notige karakter, frisse, levendige zuren en een serieuze concentratie. In de smaak tonen van cacao, vijgen, dadels, een hint van koffie en kruidigheid. De afdronk is fijn en zwoel! Een Tawny Port met een leeftijdsindicatie zoals deze ’20 years old’ betekent dat het gaat om een blend van portwijnen van gemiddeld 20 jaar oud. Deze rijpten in Porto’s Vila Nova de Gaia in oude eikenhouten vaten van 550 liter. Een gerijpte Tawny als deze wordt gekenmerkt door complexe aroma’s, frisheid, een aromatische, krachtige neus en een verfijnde smaak.
De Niepoort Tawny Dee is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Rabbit Dry White’ en de ‘Ruby Dum’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Tawny Dee vormt samen met de Ruby Dum een identieke tweeling, die beiden volledig van karakter verschillen. Ze zijn gemaakt van dezelfde druivenrassen uit dezelfde oude wijngaarden in de Cima Corgo regio. De Tawny Dee rijpt minstens 3,5 jaar lang op kleine eikenhouten vaten, waar hij zijn complexe, verfijnde karakter ontwikkelt. De wijn is prachtig steenrood van kleur en heeft delicate, nootachtig aroma’s met hints van gedroogde vruchten. Bijzonder zacht van smaak, met een lange afdronk met tonen van rozijntjes.
Een full bodied port, vernieuwend geproduceerd, met zeer geconcentreerde tannines en een fijn aroma van donkere pruimen, bramen en een vleugje chocolade. In de mond een goede frisheid en ook hier komen de donkere vruchten terug.
Niepoort Vintage 2000 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
Niepoort Vintage 2003 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
Niepoort Vintage 2005 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
Niepoort Vintage 2007 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
Niepoort Vintage 2015 is wederom een ‘Classic Niepoort Vintage’ vanwege de ultieme balans tussen concentratie en elegantie. Delicate en verfijnde jaargang met genoeg potentie om minimaal nog 10 jaar mee te gaan. Vintage Port is een Ruby van één jaargang. Lees hier meer over het grote verschil met een Colheita Port.
De 10 years old Tawny wordt gemaakt van een blend van verschillende ports, die ieder afzonderlijk een rijping op kleine eikenhouten vaten ondergaan voordat ze worden samengevoegd. Dit gebeurt door Niepoort’s meesterblender José Nogueira, waarbij samenvoeging van de verschillende jaargangen een tawny port oplevert met een gemiddelde ouderdom van rond de 10 jaar. In de blend kunnen dus ports zijn gebruikt die vele jaren ouder, maar ook veel jonger zijn. Bij Niepoort is de gemiddelde leeftijd van de wijnen voor een 10 years old Tawny ongeveer 14 jaar.
De wijn is prachtig licht steenrood van kleur, met bruine accenten. In smaak en geur complex, met aroma’s van sinaasappel- en mandarijnenschilletjes en tonen van toffee, caramel en honing. Vol en dik van structuur, boordevol zoet fruit en een eindeloze, zijdezachte afdronk. Mooi bij zoete desserts zoals Engadiner Nusstorte, maar ook bij zachte kazen als Emmentaler, Gruyere en gerookte goudse kaas. Niet te versmaden met een Tête de Moine kaas. Ook heerlijk bij crème caramel of crème brulee van ganzenlever.
Het is voor het eerst dat Niepoort deze 10 years old White maakt. Een aantal van de oude White ports bleek van zo’n uitzonderlijke kwaliteit, dat Niepoort besloot ze als een blend te bottelen. Door de lange schilweking en het oxidatieve rijpingsproces ontstaat een klassieke stijl wijn. Iedere port rijpt afzonderlijk een jaar op grote eikenhouten vaten, en wordt daarna overgestoken naar kleinere vaten waar de wijnen gedurende een periode van 7 tot 15 jaar verder rijpen. De blending van de verschillende jaargangen vindt plaats door meesterblender José Nogueira.
Het resultaat is een prachtige goudkleurige wijn met een complex aroma met geconfijte sinaasappelschil, gedroogde vijgen, geroosterde amandelen, walnoten en tonen van bloesem en honing. De wijn is verfijnd en evenwichtig van smaak, met levendige zuren die mooi in balans zijn met het zoete karakter. Je proeft gedroogde appeltjes, rozijnen, amandel en wat honing. De afdronk is lang en zacht, met een aangename frisheid en elegantie.
De Port van Niepoort uit Douro komt van een schilderachtige plek, middenin de Douro, het kloppende hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert, staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 werd opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalig port huis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen!
De typische portdruivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca vormen de hoeksteen voor de port. De druiven worden in het najaar naar Vale Mendiz gebracht, een oud portmuseum waar Nick Delaforce de wijnen in spé een speciale korte vergisting laat ondergaan. Na enkele dagen wordt het gistingsproces abrupt onderbroken door toevoeging van wijnalcohol. Hierdoor ontstaat een versterkte wijn, die afhankelijk van de hoeveelheid achtergebleven restsuikers droog of zoet is: de port. Na dit proces worden de wijnen overdragen aan José Nogueira in Vila Nova de Gaia, die ze blendt tot karaktervolle wijnen met een waanzinnige kwaliteit.
De Port van Niepoort uit Douro kenmerken zich door elegantie, een wijn van Dirk is nooit alcoholisch, dik of commercieel gemaakt maar altijd met zuren, verteerbaarheid én doordrinkbaarheid. Door deze style gooit Niepoort hoge ogen in de internationale wijn pers en staat dan ook bekend als de meester van de elegantie!