No products in the cart.
No products in the cart.
&WINE > Soort wijn > Pagina 13
De kracht van een goede Moscatel zit hem in de balans tussen zoet en zuur. De druiven voor de Niepoort Moscatel worden dan ook geplukt net voordat ze volledig rijp zijn. Hierdoor hebben ze nog voldoende frisse zuren. De vergisting van de hele trossen verloopt in traditionele lagares. Hierna gaat het grootste deel van de wijn in oude houten vaten (Portugese ‘pipes’), een klein deel rijpt op nieuw Frans eikenhout. De wijn is fris, levendig en aromatisch met tonen van sinaasappelschillen, typerend voor de muskaatdruif. Versterkt met brandewijn en gerijpt in eikenhouten vaten heeft de wijn een mooie body en structuur, maar ook een heerlijk licht en fris karakter vanwege de hoge zuurgraad.
Deze Moscatel rijpt gedurende 5 jaar in grote houten vaten. Door de kortere rijping behoudt de wijn zijn frisheid en lichte, fruitige karakter. De aroma’s zijn levendig met nadruk op sinaasappel, honing en gedroogd fruit. Ideaal als aperitief of bij lichtere desserts.
Wat krijg je als je het karakter van Bairrada mixt met de speelsheid van Niepoort? Juist: Nat’ Cool. Licht van stijl, maar rijk aan karakter: fris rood fruit, subtiele aardse tonen en een levendige zuurgraad maken deze wijn verrassend verfijnd. Spontaan vergist, minimaal ingegrepen — puur natuur, maar zeker met finesse. Mooie match met kruidige gerechten uit de mediterrane keuken of bij charcuterie, gegrilde groenten of een goede doordeweekse pasta met tomaat en olijven. Licht gekoeld komt zijn frisse karakter het mooist tot zijn recht.
De Redoma Branco heeft het typische frisse, minerale karakter van een witte wijn uit de Douro. De druiven groeien in de hoger gelegen wijngaarden met een leisteen bodem, op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een lange, koelere rijpingsperiode, waardoor de aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen terwijl de druiven hun frisheid behouden. Een wijn met complexe, intense aroma’s van citrus, abrikozen, oranjebloesem en een vleugje gedroogd fruit. De vergisting verloopt in eikenhouten vaten, waarna de wijn gedurende 9 maanden nog verder rijpt op zijn lies. De zachte, kruidige tonen van het hout zijn in perfecte harmonie met de frisse zuren en de minerale, zilte aroma’s van de wijn. De wijn zal zich de komende 10 jaar prachtig ontwikkelen.
De druiven voor de Redoma Branco Reserva groeien in 80 jaar oude, hoger gelegen wijngaarden met een leisteen bodem, op zo’n 500 tot 600 meter hoogte. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een lange, koelere rijpingsperiode, waardoor de aroma’s zich volledig kunnen ontwikkelen terwijl de druiven hun frisheid behouden. Na de oogst worden de druiven zorgvuldig geselecteerd en geperst. Het sap rust eerst 24 uur voordat het de fermentatie in gaat. De vergisting, gevolgd door een rijping van 10 maanden, verloopt in Franse barriques van 225 liter. Hierdoor ontwikkelt de wijn prachtige zachte, complexe tonen, zonder dat het hout overheerst. De Redoma Branco Reserva heeft het typische frisse, minerale karakter van een witte wijn uit de Douro. In de smaak is hij complex en boeiend, met aroma’s van sappig wit fruit, abrikoos en oranjebloesem. Vol en uitnodigend, terwijl de frisse citrustonen en het zilte, minerale karakter de wijn licht en elegant houden. Een wijn van wereldklasse, die zich de komende 10 jaar prachtig zal ontwikkelen.
Laat je verrassen door de finesse en complexiteit van deze bijzondere rosé, want met een alcoholpercentage van 13,2% en een rijping van maar liefst vijf jaar in oude houten vaten heeft deze wijn een unieke diepgang en elegantie. De Redoma Reserva Rosé 2019 heeft een betoverende zalmroze kleur. In de geur komen eerst rijke aroma’s van rijpe kersen naar voren en daarna subtiele tonen van rabarber. De rabarber zorgt voor een frisse en levendige indruk. Een lichte hint van tabaksblad/mokka voegt een aardse diepte toe, waardoor deze wijn nog complexer en intrigerender wordt.
De rosé zorgt voor een perfecte spanning tussen enerzijds een volle en zijdezachte structuur, met romige accenten en anderzijds levendige frisheid. De lange, kruidige afdronk laat een aangename warmte achter, wat zorgt voor een verfijnde en gelaagde drinkervaring. Deze bijzondere rosé is een perfecte keuze voor wie op zoek is naar een gastronomische wijn die verschillende gerechten moeiteloos aanvult. Hij combineert heel mooi met schaaldieren zoals oesters maar past ook prachtig bij ovengebakken vis. Witte vleesgerechten zoals kip, gevogelte en varkensvlees worden verrijkt door de subtiele houttonen en de zachte, romige textuur van de wijn. Voor vegetariërs is deze rosé een verrassende match met een frisse Caesar salad of zachte kazen.
De Redoma Rosé 2023 straalt in het glas met een levendige & verleidelijke rosékleur. Het aroma opent met een frisse, uitgesproken rabarbertoon, gevolgd door sappige bessen, verfijnde bloemen en een subtiele kruidigheid. In de mond komen deze heerlijke fruitige en florale tonen prachtig samen, in perfecte harmonie met een levendige zuurgraad en een elegante mineraliteit. De lange, frisse afdronk maakt deze rosé een fantastische keuze voor zomerse gerechten, zoals ovengebakken vis, schaaldieren en wit vlees. Ook een verrassend goede match met vegetarische gerechten, zoals een Caesar salad of zachte kazen.
Met een alcoholpercentage van 12,7% en een indrukwekkend rijpingspotentieel is de Redoma Rosé 2023 een elegante, gastronomische rosé die elke wijnliefhebber zal verrassen en verleiden!
De Redoma Tinto heeft een mooie, helderrode kleur. In de geur veel vers rood fruit, mediterrane kruiden en een vleugje bloesem. De smaak is krachtig en rijp, met aroma’s van bosvruchten, zwarte pruimen en zonneroos, typisch voor een klassieke Douro wijn. Minerale tonen, pittige tannines en een hint van balsamico geven hem een serieus karakter. Een complexe wijn met een stevige en compacte structuur en een lange afdronk met delicate, frisse zuren. Deze wijn heeft een groot bewaarpotentieel en karakter!
De druiven voor de Ruby Port komen van oude wijngaarden in de Cima Corgo regio in de Douro Vallei. De wijn rijpt in grote houten vaten in de kelders in Vila Nova de Gaia. Fonkelend robijnrood in het glas met een zwoele, open geur van (kersen)fruit, kruiden en chocola. Levendige aroma’s van rijp zwart fruit en een mooie mineraliteit. Een complexe en tegelijkertijd een zeer ‘drinkbare’ port die heerlijk zacht en soepel is van smaak; wederom volop fruit (kersen in het bijzonder), vurig en sappig, met een fijn bittertje en zachte tannines. Een jeugdige en toegankelijke port!
De Niepoort Ruby Dum is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Rabbit Dry White’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Ruby Dum vormt samen met de Tawny Dee een identieke tweeling, die beiden volledig van karakter verschillen. Ze zijn gemaakt van dezelfde druivenrassen uit dezelfde oude wijngaarden in de Cima Corgo regio. De Ruby Dum rijpt 3 jaar lang op grote eikenhouten vaten, waardoor het hout nauwelijks invloed heeft op de smaak en hij zijn jonge, fruitige karakter behoudt. Deze donkerrode port heeft levendige aroma’s van vers zwart fruit, aangevuld met tonen van donkere chocolade en een verfijnde mineraliteit. Fruitig, geconcentreerd en elegant, en daardoor zeer toegankelijk.
De Niepoort Ruby Dum is bedacht door de Portugese kunstenares Regina Pessoa, en is samen met de ‘Rabbit Dry White’ en de ‘Tawny Dee’ geïnspireerd door karakters uit Alice in Wonderland. De Ruby Dum vormt samen met de Tawny Dee een identieke tweeling, die beiden volledig van karakter verschillen. Ze zijn gemaakt van dezelfde druivenrassen uit dezelfde oude wijngaarden in de Cima Corgo regio. De Ruby Dum rijpt 3 jaar lang op grote eikenhouten vaten, waardoor het hout nauwelijks invloed heeft op de smaak en hij zijn jonge, fruitige karakter behoudt. Deze donkerrode port heeft levendige aroma’s van vers zwart fruit, aangevuld met tonen van donkere chocolade en een verfijnde mineraliteit. Fruitig, geconcentreerd en elegant, en daardoor zeer toegankelijk.
De Sempar Branco is een levendige, frisse zomerwijn. In de neus puur en knisperend met aroma’s van kruiden en bloesem, met een smaak van citrusfruit en steenfruit. Mooie zuren en een verfrissende afdronk. Heerlijk bij gegrilde vis of sushi.
Na diverse projecten met verschillende partners in de Alentejo besloot Dirk Niepoort letterlijk het heft in eigen handen te nemen en het bijzondere gebied rondom Portalegre in de Alto Alentejo zelf te gaan ontdekken. Sempar betekent letterlijk ‘ongeëvenaard’, “uniek”, “onvergelijkbaar’, een naam die de filosofie van Niepoort perfect weergeeft: het maken van ongecompliceerde wijnen, die de wijngaarden waar ze vandaan komen maximaal weergeven. Dirk Niepoort heeft grote bewondering voor het gebied rondom Portalegre. De combinatie van de graniet en leisteen bodems met de hoogte van de Serra de S. Mamede zorgen voor elegante, harmonieuze wijnen met een mooie frisheid.
Licht en helder van kleur, deze wijn is ongecompliceerd en fris in de neus, met een combinatie van tonen van aromatische kruiden en verse aardbeien. De aangenaam ronde smaak toont elegantie en mooie zuurgraad. Echt een lekkere wijn of het nu voor de borrel of voor bij de barbecue is.
De druiven voor deze wijn komen van druivenstokken met een van nature lage opbrengst, waardoor de druiven extra aromaconcentratie hebben. Na het vergisten en versterken van de wijn rijpt hij minimaal 3,5 jaar in eikenhouten vaten, waar hij zijn verfijnde, evenwichtige karakter ontwikkelt. De Tawny Port is steenrood van kleur met tawny accenten. De wijn heeft een delicaat, nootachtig aroma met gedroogde vruchten en karamel. Jong en fruitig van karakter, met zoete, zachte tannines en een lange afdronk. Een port met pit!
De 10 years old Tawny wordt gemaakt van een blend van verschillende ports, die ieder afzonderlijk een rijping op kleine eikenhouten vaten ondergaan voordat ze worden samengevoegd. Dit gebeurt door Niepoort’s meesterblender José Nogueira, waarbij samenvoeging van de verschillende jaargangen een tawny port oplevert met een gemiddelde ouderdom van rond de 10 jaar. In de blend kunnen dus ports zijn gebruikt die vele jaren ouder, maar ook veel jonger zijn. Bij Niepoort is de gemiddelde leeftijd van de wijnen voor een 10 years old Tawny ongeveer 14 jaar.
De wijn is prachtig licht steenrood van kleur, met bruine accenten. In smaak en geur complex, met aroma’s van sinaasappel- en mandarijnenschilletjes en tonen van toffee, caramel en honing. Vol en dik van structuur, boordevol zoet fruit en een eindeloze, zijdezachte afdronk. Mooi bij zoete desserts zoals Engadiner Nusstorte, maar ook bij zachte kazen als Emmentaler, Gruyere en gerookte goudse kaas. Niet te versmaden met een Tête de Moine kaas. Ook heerlijk bij crème caramel of crème brulee van ganzenlever.