Niepoort – Vinhas Velhas Branco 2018
€ 39,95
Deze strogele wijn is sober en fris, maar tegelijkertijd complex en aromatisch met tonen van citrus. De smaak van de wijn is jong en strak, maar bevat ook zuren. Een levendige wijn met een droge, elegante afdronk.
Op voorraad
Toevoegen aan verlanglijst Toevoegen aan vergelijkenBeschrijving
Niepoort
Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Het ligt pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert. Daar staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 werd opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen!
Net als de port zijn ook de rode en witte wijnen van Niepoort van een waanzinnige kwaliteit. Ze worden gemaakt van inheemse druivenrassen en weerspiegelen het karakter van de regio. Bij Quinta de Nápoles in de Douro maken ze prachtige droge wijnen, zoals de Redoma’s. In 2012 kocht Dirk ook het domein Quinta de Baixo in de Bairrada, een wijngebied ten zuiden van Porto. Een oude wens van Dirk was het verkrijgen van de Quinta da Lomba, gelegen in Dão. In 2014 kocht hij eindelijk dit tweehonderd jaar oude estate, gelegen tussen twee bergketens in Gouveia. Met deze aankoop is de ‘terroir-driehoek’ van Niepoort compleet, met leisteen in de Douro, kalksteen in Bairrada en graniet in de Dão.
Vinhas Velhas Branco
De Vinhas Velhas Branco vertegenwoordigt de ongelooflijke lichtheid en complexiteit van de wijnen uit de Bairrada. De wijnmakers maken hem van twee inheemse druivenrassen, de Bical en de Maria Gomes. Deze zijn afkomstig van meer dan 100 jaar oude wijngaarden met een leisteen bodem. De bodem en de leeftijd van de wijnstokken zorgen voor een hoge natuurlijke zuurgraad en een prachtige mineraliteit in de wijn. Na de oogst vergisten de druiven op eerst op RVS, en daarna verplaatsten zij naar grote oude houten foeders uit de Moezel. Hierin ondergaat de wijn een malolactische vergisting en een rijping van 20 maanden, waarbij de zuren zachter worden en de wijn een complex, verfijnd en elegant karakter ontwikkelt.
De lichtgekleurde wijn heeft een levendig, expressief karakter. De minerale tonen van de leisteen bodem worden op een subtiele manier omhuld door aroma’s van citrus, kruiden en witte bloesem. Ondanks zijn volle body en zijn intense smaak is de wijn opvallend licht van karakter. De frisse zuren geven de wijn een zeer aangename complexiteit en elegantie. De wijn is zuiver, mineraal en serieus, en komt het beste tot zijn recht in een Bourgogne-glas.
Extra informatie
Alcoholpercentage | |
---|---|
Druivenras | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Wijnland |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.