Niepoort – Colheita 2012
€ 42,50
De Colheita port is één van de specialiteiten van Niepoort. Het is een bijzondere Tawny port, gemaakt op basis van één enkele specifieke jaargang. De wijn rijpt jarenlang op grote houten vaten van 550l (foeders) en wordt gebotteld op het moment dat hij klaar is om gedronken te worden. Voor een Colheita port staat een rijping van minimaal 7 jaar, maar bij Niepoort rijpt hij minimaal 10 jaar in de foeders, waardoor hij extra zacht en complex wordt. Waar bij een ’gewone’ tawny wordt gestreefd naar een product van gelijkmatige kwaliteit, verschilt een colheita ieder jaar van karakter. Daarnaast is de Colheita veel complexer dan een reguliere Tawny port.
Jaargang 2012 onderscheidt zich door de uitstekende balans tussen frisheid en elegantie, met tonen van gedroogd fruit, karamel en een vleugje kruiden. De perfecte weersomstandigheden in 2012 leverden een wijn op die zowel verfijnd als complex is, ideaal om nu van te genieten of om nog verder te laten rijpen. Een prachtige expressie van Niepoort’s vakmanschap en de essentie van een uitzonderlijk jaar!
Op voorraad
Toevoegen aan verlanglijst Toevoegen aan vergelijkenBeschrijving
Niepoort
Op een schilderachtige plek, middenin de Douro, ligt het kloppend hart van Niepoort Vinhos: Quinta de Nápoles. Het ligt pal aan de rivier de Tedo – een zijtak van de Douro – die als een zilveren ader langs steile wijnhellingen slingert. Daar staat Dirk van der Niepoort aan het hoofd van het familiebedrijf. Dirk is telg van de zesde generatie wijnmakers, in een bedrijf dat in 1842 werd opgericht door de Nederlander Eduard Kebe. Wat ooit begon als kleinschalig porthuis is inmiddels uitgegroeid tot een gerenommeerd port- en wijnhuis dat bij veel wijnkenners een plekje heeft veroverd. Dirk weet dan ook, mede dankzij zijn eigenwijze visie, continu te verrassen!
De typische portdruivenrassen als Touriga Nacional, Tinta Cão, Tinta Roriz en Tinta Barroca vormen de hoeksteen voor de port. De druiven komen in het najaar bij Vale Mendiz. Dit is een oud portmuseum waar Nick Delaforce de wijnen in spé een speciale korte vergisting laat ondergaan. Na enkele dagen onderbreekt de toevoeging van wijnalcohol het gistingsproces abrupt. Hierdoor ontstaat een versterkte wijn die, afhankelijk van de hoeveelheid achtergebleven restsuikers, droog of zoet is: de port. Na dit proces krijgt José Nogueira in Vila Nova de Gaia de wijnen in handen. Hij blendt ze tot karaktervolle wijnen met een waanzinnige kwaliteit.
Colheita Port
De Colheita port is één van de specialiteiten van Niepoort. Het is een bijzondere Tawny port, gemaakt op basis van één enkele specifieke jaargang. De wijn rijpt jarenlang op grote houten vaten van 550l (foeders) en wordt gebotteld op het moment dat hij klaar is om gedronken te worden. Voor een Colheita port staat een rijping van minimaal 7 jaar, maar bij Niepoort rijpt hij minimaal 10 jaar in de foeders, waardoor hij extra zacht en complex wordt. Waar bij een ’gewone’ tawny wordt gestreefd naar een product van gelijkmatige kwaliteit, verschilt een colheita ieder jaar van karakter. Daarnaast is de Colheita veel complexer dan een reguliere Tawny port.
De wijn is intens oranjebruin van kleur, met een uitnodigende, zwoele geur van geconfijte pruimen en vijgen en een vleugje rokerigheid. De smaak is elegant en verfrissend, boordevol fruit, rozijnen, in port geweekte pruimen en noten. Door de subtiele zuren nergens te zoet, maar elegant en verfijnd van karakter. De afdronk is lang en zacht.
Extra informatie
Gewicht | 0,75 kg |
---|---|
Druivenras | Sousão, Tinta Amarela, Tinta Francisca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional |
Regio | |
Wijnhuis | |
Wijnland | |
Alcoholpercentage |
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.